Tag magten fra Heunicke

claes theilgaard claes kirkeby theilgaard 180grader magnus heunicke corona

Claes Kirkeby Theilgaard,

30/06/2020

Da den socialdemokratiske regering tilbage i marts lukkede Danmark ned, tildelte de sig selv en fuldstændig uhørt magt. Et ukritisk folketing var med til enstemmigt at haste voldsomme magtbeføjelser igennem, hvis lige knap er set før i Danmarkshistorien.

Særligt sundhedsminister Magnus Heunicke fik en nærmest enevældig corona-magt.

Fra den ene dag til den anden fik Heunicke pludselig mulighed for ene mand at tvangsisolere, tvangsbehandle og tvangsvaccinere danskerne.

Samtidig fik han bl.a. også mulighed for egenhændigt at lukke skoler, børnehaver og andre offentlige institutioner samt ekspropriere privat ejendom.

Fra den ene dag til den anden havde Magnus Heunicke fået en næsten diktatorisk magt.

I begyndelsen var det svært for os, der kritiserede nedlukningen, de vidtgående corona-tiltag og magtbeføjelserne, der fulgte med. Jeg oplevede i hvert fald selv at blive latterliggjort, udskammet og forsøgt truet til tavshed.

Kritiserede man regeringens coronastrategi, var man ikke andet end en skør konspirationsteoretiker, der skulle pakke sølvpapirshatten væk, inden ens udgydelser i debatten endte med at koste tusindvis af menneskeliv.

Sådan lød modsvaret til al kritik fra det store flertal, der ukritisk fulgte Mette Frederiksens ordrer.

Alligevel var vi nogle, der holdt fast i, at coronastrategien som hele burde kritiseres, og at især Magnus Heunickes enevældige corona-magt var dybt kritisabel. 

Fra start lød det fra den socialdemokratiske regering, at corona-hastelovene kun ville være midlertidige.

Nu er Heunicke dog begyndt at lufte muligheden for, at hans enevældige magt skal blive permanent. Det må vi aldrig tillade.

En ny rapport fra tænketanken Justitia og advokat Jonas Christoffersen har kulegravet hele forløbet omkring coronakrisen. Her er konklusionen klar: Magnus Heunicke skal fratages sin magt, og det skal ske nu.

Den nye rapport, der bærer titlen “Retsstaten og Covid-19”, er vigtig. Det er nemlig første gang, at de demokratiske problemer ved den socialdemokratiske regerings coronastrategi bliver kulegravet, belyst og underkastet akademisk kritik.

Allerede fra begyndelsen skulle vi alle have lyttet mere til den kritik, der kom fra de såkaldte “sølvpapirshatte”. Når samme hårde kritik nu lyder fra juridiske eksperter, bør vi for alvor spidse ører.

Magnus Heunicke skulle aldrig have haft sin enevældige corona-magt i første omgang. Nu hvor skaden er sket, er det dog på sin plads, at han fratages magten med det samme.

Hvis folketingspolitikerne havde respekt for sig selv, havde de taget den ekstraordinære corona-magt fra Heunicke, inden de gik på ferie. Det er ikke sket, og derfor bør første punkt på dagsordenen efter politikernes ferie netop det: at tage magten fra Heunicke.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.