Ungarn er lige blevet et diktatur. Men er Danmark virkelig så meget bedre?

Claes Kirkeby Theilgaard,

31/03/2020

Viktor Orbán er nu blevet diktator af Ungarn. Med stemmerne 137-53 stemte parlamentet for, at Orbán fremover - på ubestemt tid - kan regere per dekret uden at skulle høre selvsamme parlament først. Dermed har Orbán kynisk udnyttet udbruddet af coronavirus til at udvide sine egne magtbeføjelser, og Ungarns borgere kan nu vinke farvel til demokrati og frihedsrettigheder.

Det kan vi godt sidde her og græmmes over i Danmark. Men er vi i virkeligheden så meget bedre selv? Også her i landet er frihedsrettigheder sat ud af spil, og mens den socialdemokratiske regering anført af Mette Frederiksen ikke konkret har givet sig selv mulighed for at regere per dekret, gør den det de facto.

Det er et fuldstændigt eklatant svigt af borgerne, at Folketingets øvrige partier stort set ikke har magtet at stille sig blot en smule kritisk over for den store, socialdemokratiske leder. 

Især er det påfaldende, hvordan den borgerlige opposition blot holder kæft og retter ind, mens Danmarks fundament af frihed bliver undermineret og befolkningens ukritiske opbakning til Mette Frederiksen begynder at lede tankerne hen på den dyrkelse af stærke ledere, man ser i uoplyste, totalitære samfund.

I Ungarn ryger du fem år i fængsel, hvis du taler diktator Orbáns håndtering af coronavirusset imod. I Danmark vanker der ikke fængselsstraf for selvsamme, men alligevel bliver enhver kritik af Mette Frederiksen og hendes håndtering af coronavirusset haglet ned. 

Danmark er et land med demokratisk sindede borgere. Alligevel har danskerne ikke givet andet end stående applaus til den alt andet end demokratiske håndtering af virusudbruddet. Måske holder vi slet ikke så meget af demokrati og frihed, som vi går rundt og tror? En krise har det med at bringe et folks sande natur frem i lyset.

Det Danmark, som coronakrisen har åbenbaret, er ikke just et kønt syn. Det er et Danmark, hvor danskerne dyrker Mette Frederiksen som var hun Kim Jong-un og de selv nordkoreanere. Det er et Danmark, der ukritisk bakker om en aflivning af frihedsrettighederne, mens alle kritikere skammes til stilhed.

Der er et akut behov for selvransagelse hos hver eneste dansker, når vi kommer ud på den anden side af coronacirkusset. Vi bør hver især se indad og overveje, om vi under coronakrisen har svigtet det allerkæreste, vi har: vores demokrati.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.