Nyt borgerforslag vil give indvandrere automatisk statsborgerskab

Et nyt borgerforslag vil give indvandrere og flygtninge automatisk dansk statsborgerskab efter 10 års ophold her i landet. Foreløbigt har forslaget på en måneds tid indsamlet tæt ved 20.000 underskrifter.
Et nyt borgerforslag vil give indvandrere og flygtninge automatisk dansk statsborgerskab efter 10 års ophold. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Et nyt borgerforslag vil give indvandrere og flygtninge automatisk dansk statsborgerskab efter 10 års ophold. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

14/02/2020

- Vi foreslår at pålægge Folketinget at ændre indfødsretsloven, således at alle der har haft lovligt ophold (midlertidig eller permanent opholdstilladelse) i Danmark i sammenhængende 10 år, kan få et dansk statsborgerskab i gave.

Sådan indleder stillerne bag borgerforslaget "Automatisk statsborgerskab efter 10 år" deres beskrivelse. Stillerne og de i skrivende stund 18.709 danskere, der har skrevet under på forslaget, vil ændre den danske indfødsretslov.

Helt konkret vil de have, at flygtninge og indvandrere automatisk skal få dansk statsborgerskab, når de har opholdt sig i Danmark i 10 år.

Undtaget er udlændinge, der er dømt for landsforræderi og terrorisme.

Forslagsstillerne mener ikke, at man kan forvente, at flygtninge og indvandrere integrerer sig, når de ikke kan få dansk statsborgerskab.

- Vi tror på, at integration går begge veje. Man kan ikke forvente, at flygtninge og indvandrere integrerer sig, hvis man ikke selv er bare en lille smule villig til at tage imod og byde velkommen. Derfor mener vi nu, at det er på tide at give flygtninge og indvandrere de samme rettigheder, som vi andre nyder godt af. Det skal være slut med, at flygtninge og indvandrere skal leve i utryghed for deres fremtid og være bange for at etablere familie. Historisk set så er det ikke mange år siden, at man fik statsborgerskab automatisk efter 10 år, skriver forslagsstillerne.

Forslaget vil rulle næsten to årtiers stramninger på udlændingepolitikken tilbage, og stillerne er blevet inspireret af indfødsretsloven fra 2002, hvor det var betydeligt nemmere for indvandrere og flygtninge at få dansk pas.

Borgerforslaget kan samle støtte ind til 4. juli i år, og skal have 50.000 underskrifter for at blive taget op til diskussion i Folketinget.

Ordningen med borgerforslag er to år gammel. Tidligere har borgerforslag om uddannelsesloft og omskæring af børn været til diskussion i Folketinget.

Læs hele borgerforslaget om automatisk statsborgerskab her.