Under coronakrisen er det farligste en blind tiltro til myndighederne

Claes Kirkeby Theilgaard,

13. marts 2020

Coronavirusset har for alvor gjort sit indtog i Danmark, og modsvaret fra den socialdemokratiske regering såvel som resten af Folketingets partier har været en lang række resolutte og vidtgående indgreb, der skal inddæmme virussets spredning og redde Danmark fra en katastrofe.

De alvorstunge miner i statsminister Mette Frederiksens ansigt ved det allerede historiske corona-pressemøde onsdag aften afspejler sig da også i den hastelovgivning, som Folketinget nu har stemt igennem.

Med den nye hastelovgivning er Danmark sat i en undtagelsestilstand, hvor almindelige borgerrettigheder ikke længere gælder.

Politiet får trods alt ikke lov til at trænge ind i dit hjem uden dommerkendelse - selvom Socialdemokratiet ønskede at de skulle få lov til dette - men ellers skorter det ikke på vidtgående indgreb, der indskrænker friheden for os alle.

Om de vidtgående tiltag skal tages i brug og i hvilken grad, er en beslutning, der i høj grad bliver placeret i hænderne på den socialdemokratiske sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Han kan nu tvangsindlægge og isolere coronamistænkte personer, begrænse din adgang til visse transportformer, lukke skoler, vuggestuer, børnehaver og andre offentlige institutioner, tilsidesætte din ret til at blive behandlet og plejet og bestemme, at du ikke længere må besøge pårørende, der er indlagt på hospitalet eller er på plejehjem.

Nå ja, og så må han ekspropriere din private ejendom, uden at det nærmere angives til hvilket formål og under hvilke forhold. 

Samtidig er forsamlinger på mere end 100 personer blevet forbudt, så skulle man være uenig med hastelovgivningen kan man godt skyde en hvid pil efter en stor demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Den omfattende coronalovgivning varer som udgangspunkt et års tid frem til 1. marts 2021.

Med andre ord: allerede nu, hvor coronavirussets udbredelse herhjemme er af ret moderat omfang, har politikerne sat hverdagen og alle de almindelige rettigheder, der følger med, ud af kraft.

Samtidig har politikerne placeret en fuldstændig uhørt stor magt i hænderne på sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. En magt, der som udgangspunkt ikke skal føres kontrol med før om et års tid.

Det er dybt problematisk - også i en situation, hvor en global og dødelig pandemi har fået greb i Danmark.

Som borgere har vi ikke alene et ansvar for at passe på hinanden under denne coronakrise. Vi har også et ansvar for at holde skarpt øje med politikerne og deres vidtgående lovgivning.

Med et snuptag - og helt uden kritik - har politikerne taget de mest basale rettigheder fra os. I en krise som denne er det farligste en blind tiltro til myndighederne, og derfor bør vi alle forholde os kritisk til alt, de foretager sig.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.