Dokumenter afslører: Mette Frederiksens forklaring om nedlukning var usand

Statsminister Mette Frederiksen (S) påstod, at det var "myndighedernes anbefaling", da hun lukkede Danmark ned. Nu afslører dokumenter, at det ikke var tilfældet.
Statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

22/05/2020

Da den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde den 12. marts lukkede Danmark ned og indførte de mest vidtgående indgreb i danskernes liv og frihed siden Anden Verdenskrig, forklarede hun sig med, at det var "myndighedernes anbefaling".

Men det var langtfra tilfældet, kan Jyllands-Posten afsløre efter en gennemgang af dokumenter fra sundhedsmyndighederne.

På baggrund af gennemgangen af dokumenterne fra myndighederne kan det konkluderes, at Mette Frederiksens forklaring ikke stemmer overens med virkeligheden.

Den 11. marts - dagen før det afgørende pressemøde - udformede Sundhedsstyrelsen et dokument med anbefalinger til kampen mod udbruddet af coronavirus.

Her var en nedlukning af samfundet og tvangsindgreb som tvangsisolering, tvangsvaccination og afspærring af særlige områder end ikke nævnt én eneste gang.

De sundhedsmyndigheder, der ellers spiller hovedrollen i rådgivningen omkring coronakrisen, anbefalede således en helt anden og mindre restriktiv strategi over for virusudbruddet end den, Mette Frederiksen besluttede sig for at forfølge.

Over for Jyllands-Posten fortæller Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved SDU, at "regeringen har misbrugt den sundhedsfaglige rådgivning".

Faktisk tangerer statsministerens forklaring "en usandhed", lyder det fra professoren.

- Regeringen trak en klædedragt ned over sin politik og gav indtryk af, at det var den sundhedsfaglige rådgivning at lukke ned. Men det tangerer en usandhed.

På baggrund af afsløringen i Jyllands-Posten har kritikken haglet ned over Mette Frederiksen og den socialdemokratiske regering.

Blandt andre har der lydt hård kritik fra Venstres politiske ordfører Sophie Løhde.

Hun siger til Jyllands-Posten, at Frederiksen "har talt direkte usandt til danskerne".

Venstre vil nu indkalde statsminister Mette Frederiksen til samråd om sagen.