Af IKKEMIG 2
Det er for så vidt meget godt, at Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, lover folk med lave indkomster skattelettelser. Men hvis de virkelig skal batte noget, bør det være topskatten man sænker, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, til 180grader.dk."Man får for lidt arbejdsudbud for pengene ved at øremærke skattelettelserne i bunden, det vil sige ved at øge beskæftigelsesfradrag. I stedet bør man lette topskatten. Så vil man få meget mere arbejdsudbud for pengene," siger Mads Lundby Hansen, der påpeger, at 5 mia. brugt på at hæve skattefradraget højst vil få 5.000 ekstra i arbejde, hvorimod 5 mia. brugt på en sænkelse af topskatten vil resultere i godt 8.000 ekstra hænder på arbejdsmarkedet.
Flere i uddannelse
Topskatten lægges på al indkomst over 318.700 kr. om året, der således bliver hårdere beskattet. Og det gør det mindre attraktivt for folk til at videreuddanne sig, pointerer Mads Lundby Hansen.
"Hvis man øger beskæftigelsesfradraget, øger du ikke incitamentet til at uddanne dig. Det gør man ved at lette topskatten. Derudover gør du det også mere attraktivt for udlændinge at komme til Danmark og arbejde."
Indslusningsløn
Hvad med de mange indvandrere, vi allerede har i landet, som ikke tjener nok til at få gavn af topskattelettelser? Vil det ikke være en bedre idé at få dem i arbejde og øge integrationen?
"Jo, men de skal også i arbejde. Og det skal ske ved at man reducerer overførselsindkomsterne, og der er man godt i gang med at reducere starthjælpen," siger Mads Lundby Hansen, der også mener, at arbejdsmarkedets parter kan hjælpe til ved at forhandle en indslusningsløn, så indvandrere ikke bliver holdt ude af arbejdsmarkedet af den høje danske mindsteløn.
Er det ikke bare noget usolidarisk højrefløjssnak, hvor man giver skattelettelser til de rige og tager støtten fra de fattige?
"Det er en fornuftig politik, hvor man giver skattelettelser der, hvor man får mest arbejdsudbud for pengene. Det gør man ved at lette topskatten. Derudover giver man folk et incitament til at uddanne sig, hvilket man ikke gør ved at øge beskæftigelsesfradraget," siger Mads Lundby Hansen.
[email protected]