10 gange Barca havde den store pengepung fremme

FC Barcelona har historisk set været kendt for sin talentudvikling gennem La Masia, men klubben har også været aktive på transfermarkedet, hvor de har brugt store summer på at hente topnavne til Camp Nou.
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

180Graders Redaktion,

21/06/2024

Sponsoreret indhold

Trods klubbens økonomiske udfordringer har de formået at finansiere nogle af fodboldhistoriens dyreste handler ved at sælge fremtidige indtægter for at skaffe likvide midler.

Et markant køb var Ferran Torres, hentet fra Manchester City i 2022 for 410 millioner kroner. Hans tid i Barca har dog ikke helt levet op til forventningerne, selvom han bidrog til at vinde La Liga i 2023. Raphinha, købt fra Leeds for 433 millioner kroner samme år, har ligeledes haft blandet succes trods nogle afgørende øjeblikke.

Miralem Pjanic blev hentet fra Juventus i 2020 for 448 millioner kroner i en kontroversiel handel, der primært var et regnskabstrick. Pjanic formåede ikke at imponere i Barcelona og blev senere udlejet til Besiktas.

Zlatan Ibrahimovic var en af de mest omtalte transfers, da han i 2009 blev hentet fra Inter for 519 millioner kroner, samtidig med at Samuel Eto'o gik den modsatte vej. Zlatan havde en turbulent tid i Barcelona, der endte med en tidlig exit tilbage til Italien.

Luis Suarez blev hentet fra Liverpool i 2014 for 610 millioner kroner og blev en af klubbens mest succesfulde transfers. Han dannede en frygtet angrebstrio med Lionel Messi og Neymar og bidrog væsentligt til klubbens mange titler, inklusiv Champions League i 2015.

Frenkie de Jong kom til Barcelona fra Ajax i 2019 for 642 millioner kroner efter at have imponeret i Champions League. Selvom han har været en vigtig spiller, har han ikke altid levet op til de høje forventninger.

Neymar blev hentet fra Santos i 2013 for 657 millioner kroner og var en central figur i Barcelonas angreb, især i den historiske treble-sæson 2014-15. Han forlod klubben i 2017 til fordel for PSG for en verdensrekordsum.

Antoine Griezmann blev købt fra Atletico Madrid i 2019 for 895 millioner kroner, men havde svært ved at finde sin plads på holdet og vendte senere tilbage til Atletico.

Ousmane Dembele, hentet fra Borussia Dortmund i 2018 for 1 milliard kroner, blev købt som erstatning for Neymar. Dembele har kæmpet med skader og inkonsekvente præstationer, hvilket har præget hans tid i klubben.

Philippe Coutinho blev Barcelonas dyreste køb nogensinde, da han i 2018 kom fra Liverpool for 1 milliard kroner. Coutinho har dog ikke formået at leve op til forventningerne og blev til sidst udlejet til Bayern München, hvor han ironisk nok hjalp med at eliminere Barcelona fra Champions League.

Disse store handler illustrerer Barcelonas ambitioner og udfordringer på transfermarkedet, hvor ikke alle investeringer har givet det forventede afkast. Dette understreger vigtigheden af både økonomisk strategi og scouting i moderne topfodbold.