Vismænd insisterer på stramninger

Slettet Bruger,

11/12/2007

Strukturreformer alene kan ikke gøre det, skatten må op eller udgifterne ned. Finanspolitikken bør altså strammes. Det er meldingen fra de økonomiske vismænd Peter Birch Sørensen, Jan Rose Skaksen og Michael Rosholm i dagens kronik i Berlingske Tidende.

"Hvis der ikke skal føres stram finanspolitik i den nuværende situation med historisk lav ledighed og udtalt mangel på arbejdskraft, hvornår skal der så?," skriver de tre.

Mens lønningerne stiger voldsomt på grund af manglen på arbejdskraft, håber det politiske system, at de kan øge arbejdsstyrken for at mindske problemerne. Men det er ikke en løsning, vismændene tror på.

"Konkret vurderer vi, at der er behov for tiltag, der hurtigt vil kunne øge arbejdsudbuddet med 50.000 personer. Realistisk set er dette næppe en mulighed, og det eneste ansvarlige på kort sigt er derfor at stramme finanspolitikken," lyder opfordringen til Christiansborg.

De peger på, at Danmark risikerer at dele skæbne med Holland. Her mindede økonomien i årene omkring år 2000 om den nuværende danske. Men betragtelige lønstigninger kombineret med 11. septembers indflydelse på verdenshandelen gav Holland faldende eksport og et stort offentligt underskud. Kuren var en nødvendig stram finanspolitik, der gav Holland langvarige problemer med blandt andet høj arbejdsløshed.

[email protected]

Kilde: