Vismænd: Danmark kan ikke tiltrække nok arbejdskraft

Slettet Bruger,

19/08/2007

Vi skal ikke gøre os forhåbninger om at tiltrække så mange polakker og russere, at de kan finansiere den danske velfærdsstat. Sådan lyder den dystre besked fra vismændende i Økonomisk Råd.

"Hvis importen af arbejdskraft skal skabe finansiering, skal vi have mænd i 30'erne, der kommer hertil uden familie blot for at arbejde og betale skat i vellønnede job. Og hvis vi ser ud i landskabet er det svært at se, hvor vi skal hente dem. Alle andre lande leder efter den samme profil," siger forhenværende overvismand og formand for velfærdskommissionen, professor Torben M. Andersen, til Nordjyske Stiftstidende.

Må afvise ordrer
Danmark har i øjeblikket stor mangel på ledige hænder, og erhvervslivet har ifølge Dansk Industri måttet sige nej tak til ordrer for 28 milliarder kroner over de seneste to år, fordi de ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft.

Derfor har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bebudet, at udenlandsk arbejdskraft skal finansiere fremtidens samfund, og at man derfor vil lempe reglerne.

For dyrt at bo i Danmark
Men det er for lidt og for sent, siger Michael Rosholm, der er økonomisk vismand og professor i økonomi ved Århus Handelshøjskole.

"Verden er i gang med at åbne sig, og Danmark står bestemt ikke forrest i køen til de velkvalificerede medarbejdere. Lønningerne er for lave for de bedst lønnede, og omkostningerne ved at bo i Danmark er meget høje," siger Michael Rosholm, der påpeger, at et netværk af herboende østeuropæere ville have gjort Danmark mere tiltrækkende for udlændingene.

Venstres finansordfører Peter Christensen ser dog ingen grund til bekymring.

"Jeg synes eksperterne giver for hurtigt op. Vi har tænkt os at vinde konkurrencen om arbejdskraften," siger Peter Christensen.

[email protected]

Kilde: