Af Thomas Breitenbach Jensen
Klokken er 17:30, og regnen siler ned på Ryesgade, hvor
restauranten og bryggeriet Nørrebro Bryghus ligger. Udenfor gør 7 mænd fra
fagforeningen
Striden står om retten til at forhandle løn- og
arbejdsvilkår for medarbejderne på Nørrebro Bryghus. Medarbejderne vil gerne
selv frit kunne vælge, hvem der skal forhandle på deres vegne, men det
anerkender
Indenfor på bryghuset ser de besøgende ikke ud til at lade
sig påvirke af den pågående konflikt. Restauranten er allerede halvt fyldt op
med gæster og flere mennesker står i kø i baren nedenunder for at få noget at
drikke. Et hold på 20 mennesker er i gang med en rundvisning på selve bryggeriet,
der ligger bag en glasfacade, så man har udsigt til kedlerne fra selve
restauranten.
Vil selv bestemme
"Vi vil bare gerne være i fred," siger medarbejdernes
repræsentant, Martin Jacobsen. I denne uge indrykkede den Kristelige
Fagforening, som Nørrebro Bryghus har overenskomst med, en annonce i flere
aviser, hvor medarbejderne appellerede til
"Vi synes, at vi som medarbejdere selv har ret til at vælge hvilken overenskomst vi vil indgå. Vi har afholdt en afstemning internt i medarbejderstaben om, hvorvidt vi ønsker at arbejde under 3F's overenskomst, og der valgte vi enstemmigt at afvise 3F's forslag til en overenskomst," forklarer han til 180Grader.dk.
Ifølge Martin Jacobsen blev overenskomsten med Kristeligt
Fagforbund kun tegnet, for at slippe for
"Vi har altid haft det sådan herinde, at medarbejderne har
talt med ejerne om, hvordan vi gerne ville have det. Vi har ikke brug for, at
der kommer nogen udefra og dikterer, hvordan det skal være. Det kan vi godt selv
finde ud af," siger Martin Jacobsen.
Derfor var det også afgørende, for medarbejderne, at
overenskomsten mellem Kristeligt Fagforbund og Restauratørens Arbejdsgiverforening,
RAF 2000, videreførte den overenskomst, de i forvejen havde mellem dem selv og
Nørrebro Bryghus, en overenskomst der var kommet i stand uden mellemmænd.
Ved du hvad problemet
er!
Ude på gaden har 3F's blokadevagter taget opstilling i
regnen i deres neongule veste, bevæbnet med løbesedler som de uddeler til de
gæster, der går ind og ud af bryghuset. Om det er vejret eller mangel på interesse
er svært at sige, men de fleste gæster skynder sig forbi blokadevagterne, uden løbesedler,
og ind i varmen. Ind til øllet.
"Vi står her får at sørge for, at der er ensartede løn- og
arbejdsvilkår i hotel- og restaurationsbranchen," fortæller Finn Sørensen, der
er næstformand i
"Og den overenskomst man arbejder under derinde, den er dårligere. Den betyder, at man undergraver løn- og arbejdsvilkår i hotel- og restaurationsbranchen," forklarer Finn Sørensen til 180Grader.dk.
Men ifølge bestyrelsesformand Frederik Heegaard fra bryghuset, er det ikke helt så enkelt.
"Den overenskomst, der findes mellem
"De skal ikke have lov til at bestemme, at der skal ske en undergravning af løn- og arbejdsvilkår i hotel og restaurationsbranchen. Det skal de konkrete givne ansatte, der er derinde ikke have lov til at bestemme. Så enkelt er det," siger han.
Skal du med ind og ha'
en øl. Jeg gir'?
"Haha. Nej tak."