"Vi vil bare gerne være i fred"

Slettet Bruger,

12/10/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

Klokken er 17:30, og regnen siler ned på Ryesgade, hvor restauranten og bryggeriet Nørrebro Bryghus ligger. Udenfor gør 7 mænd fra fagforeningen 3F sig klar til aftenens blokade med løbesedler og neongule overtræksveste.

Striden står om retten til at forhandle løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne på Nørrebro Bryghus. Medarbejderne vil gerne selv frit kunne vælge, hvem der skal forhandle på deres vegne, men det anerkender 3F ikke. Den ret ønsker 3F at have eksklusivt.

Indenfor på bryghuset ser de besøgende ikke ud til at lade sig påvirke af den pågående konflikt. Restauranten er allerede halvt fyldt op med gæster og flere mennesker står i kø i baren nedenunder for at få noget at drikke. Et hold på 20 mennesker er i gang med en rundvisning på selve bryggeriet, der ligger bag en glasfacade, så man har udsigt til kedlerne fra selve restauranten.

Vil selv bestemme
"Vi vil bare gerne være i fred," siger medarbejdernes repræsentant, Martin Jacobsen. I denne uge indrykkede den Kristelige Fagforening, som Nørrebro Bryghus har overenskomst med, en annonce i flere aviser, hvor medarbejderne appellerede til 3F om at lade dem passe deres arbejde.

"Vi synes, at vi som medarbejdere selv har ret til at vælge hvilken overenskomst vi vil indgå. Vi har afholdt en afstemning internt i medarbejderstaben om, hvorvidt vi ønsker at arbejde under 3F's overenskomst, og der valgte vi enstemmigt at afvise 3F's forslag til en overenskomst," forklarer han til 180Grader.dk.

Ifølge Martin Jacobsen blev overenskomsten med Kristeligt Fagforbund kun tegnet, for at slippe for 3F. Arbejdsgiver og medarbejdere mente i fællesskab, at hvis de havde indgået en overenskomst, ville 3F lade dem være i fred.

"Vi har altid haft det sådan herinde, at medarbejderne har talt med ejerne om, hvordan vi gerne ville have det. Vi har ikke brug for, at der kommer nogen udefra og dikterer, hvordan det skal være. Det kan vi godt selv finde ud af," siger Martin Jacobsen.

Derfor var det også afgørende, for medarbejderne, at overenskomsten mellem Kristeligt Fagforbund og Restauratørens Arbejdsgiverforening, RAF 2000, videreførte den overenskomst, de i forvejen havde mellem dem selv og Nørrebro Bryghus, en overenskomst der var kommet i stand uden mellemmænd.

Ved du hvad problemet er!
Ude på gaden har 3F's blokadevagter taget opstilling i regnen i deres neongule veste, bevæbnet med løbesedler som de uddeler til de gæster, der går ind og ud af bryghuset. Om det er vejret eller mangel på interesse er svært at sige, men de fleste gæster skynder sig forbi blokadevagterne, uden løbesedler, og ind i varmen. Ind til øllet.

"Vi står her får at sørge for, at der er ensartede løn- og arbejdsvilkår i hotel- og restaurationsbranchen," fortæller Finn Sørensen, der er næstformand i 3F industri og service, som er den ene af de to 3F-afdelinger, der har startet konflikten med Nørrebro Bryghus.

"Og den overenskomst man arbejder under derinde, den er dårligere. Den betyder, at man undergraver løn- og arbejdsvilkår i hotel- og restaurationsbranchen," forklarer Finn Sørensen til 180Grader.dk.

Det centrale for 3F er eneretten til at forhandle løn- og arbejdsvilkår for alle ansatte i hotel- og restaurationsbranchen, og her anerkender man ikke andre overenskomster end de, der er indgået mellem 3F og arbejdsgiverforeningen HORESTA.

"Ved du hvad problemet er? Problemet er, at han skal give 10-15 kroner mere i timen med vores overenskomst. Det er problemet i al sin gribende enkelthed," siger Finn Sørensen.

Men ifølge bestyrelsesformand Frederik Heegaard fra bryghuset, er det ikke helt så enkelt.

"Den overenskomst, der findes mellem 3F og HORESTA, har intet at gøre med den virkelighed, som Nørrebro Bryghus lever i. Vores tjenere er ufaglærte, og det er der ikke plads til i deres overenskomst, hvilket betyder, at vi skulle give vores ufaglærte tjenere det samme som en kok med 4 års uddannelse. Vores medarbejdere kan sagtens se det rimelige i, at de ikke skal have det samme i løn som en faglært tjener," fortalte bestyrelsesformanden tidligere.

Det kan virke mærkeligt, at 3F starter en faglig konflikt, når der tilsyneladende er fuld enighed blandt ledelse og medarbejdere. Men det er det ikke, lyder det fra 3F-næstformand Finn Sørensen.

"De skal ikke have lov til at bestemme, at der skal ske en undergravning af løn- og arbejdsvilkår i hotel og restaurationsbranchen. Det skal de konkrete givne ansatte, der er derinde ikke have lov til at bestemme. Så enkelt er det," siger han.

Skal du med ind og ha' en øl. Jeg gir'?
"Haha. Nej tak."

[email protected]

Kilde: