Venstrefløjen splittet over Stalin

Slettet Bruger,

28/06/2007

Skal, skal ikke? Den yderste venstrefløj er splittet over et billede af Josef Stalin, som hænger på væggen i Sømændenes Forbund. Folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen, tager i klare vendinger afstand fra den kommunistiske diktator.

"Hvis billedet er et udtryk for sympati for Stalins gerninger, er det ualmindeligt dumt. Stalin er jo forbundet med undertrykkelse og massemord. Jeg siger ikke, at Stalin skal udelukkes fra historien, men han hører eksempelvis hjemme på en udstilling om Anden Verdenskrigs sejrherrer og ikke på et almindeligt kontor," siger Frank Aaen til Jyllands-Posten.

Dermed er han mere klar i mælet end sin partifælle Line Barfod, der også sidder i Folketinget for Enhedslisten. Da 180Grader.dk tirsdag spurgte hende om sagen, ville hun ikke tage afstand fra billedet af den kommunistiske massemorder.

"Stalin er ikke så slem"
Holger K. Nielsen (SF) har sammenligner det med at hænge et billede af Hitler op på kontoret, men det mener formanden for Sømændenes Forbund, Søren Sørensen, er for unuanceret.

"Jeg fornægter hverken, at den ene eller den anden person har spillet en rolle i historien, men jeg har et så nuanceret syn på tingene, at jeg ikke vil sammenligne Stalin og Hitler. Engang blev Stalin jo fotograferet med Churchill og Roosevelt, men jeg er da godt klar over, at historikerne siden har kastet et dunkelt lys over ham. Stalin er ikke så slem, at han ikke må hænge på væggen på et kontor hos os," siger Søren Sørensen til Jyllands-Posten.

mkr

Kilde: