Værtshuse udviser fantasi i kamp mod rygelov

Slettet Bruger,

12/08/2007

En garderobe med plads til 200 frakker i et værtshus, hvor der typisk kun er 40 gæster. Det er blot en af de absurde konsekvenser af den nye rygelov, der træder i kraft på onsdag. Loven forbyder rygning i alle værtshuse med et serveringsareal på over 40 kvadratmeter, og værtshusejerne må gribe til ekstreme metoder for at komme under den magiske grænse.

"Jeg vil gætte på, at 90 procent af de mindre værtshuse virkelig arbejder hårdt på en løsning, så der alligevel kan ryges," siger Kai Heiberg Jensen, der har været i branchen i 50 år, til Politiken.

Og kreativiteten er stor hos værtshusejerne. Der bliver opført såkaldte "sportsbarer" - en lille plade på to stolper - midt i lokalet, så arealet mellem baren og væggen kan trækkes fra. Indgangspartiet udbygges, så der spares tre til fire kvadratmeter. Der bygges 20 centimeter høje scener og plader, der hænger ud fra væggen, tælles som en bar og trækkes fra. Og så er der en nordsjællandsk beværtning, der får, hvad der nok er Europas største værtshusgarderobe.

"Politikerne skal ikke bestemme over mit værtshus"
"Der bliver bygget garderober til 200 frakker, og der har aldrig været garderobe før. Fantasien er uden grænser," griner Kai Heiberg Jensen om den nordsjællandske beværtning, der ikke vil have sit navn i avisen.

Men det er ikke alle værtshusejere, der vil forsøge at krybe gennem lovens smuthuller. På bodegaen Klør Dame på Nørrebro i København er restauratør Tage Christensen villig til at gribe til civil ulydighed og lade sine gæster ryge videre.

"Politikerne skal ikke bestemme over mit værtshus. Jeg har selv købt og betalt det."

[email protected]

Kilde: