Unge irakere vender islam ryggen

Vold og religiøs undertrykkelse får nu mange unge irakere til at vende ryggen til deres religiøse ledere og i mange tilfælde også til hele den musl...

Slettet Bruger,

18/03/2008

Vold og religiøs undertrykkelse får nu mange unge irakere til at vende ryggen til deres religiøse ledere og i mange tilfælde også til hele den muslimske tro, skriver New York Times. Avisen har talt med 40 unge i fem irakiske byer hen over en to måneders-periode, og mønsteret er tydeligt.

"Jeg hader islam og alle imamerne, fordi de begrænser vores frihed hver dag," siger Sara, der er gymnasieelev i Basra, til New York Times: "De fleste piger på mit gymnasium hader, at muslimske mennesker sidder på magten, for de fortjener ikke at regere."

Atheer, en 19-årig mand fra et fattigt og meget shiitisk område i det sydlige Bagdad, siger:

"De religiøse mænd er løgnere. Unge mennesker tror ikke på dem. Unge mænd på min alder er ikke længere interessede i religion."

I modsætning til forholdene i mange andre muslimske lande, hvor islamiske grupper har medvind, fordi de er i opposition til magthaverne, så er Irak et eksempel på, hvad der sker, når de islamiske grupper får magten. Og det afskrækker tilsyneladende de unge.

Intet under for nogle har oplevet, at få deres fingre brækket, hvis de ryger cigaretter, mens andre er blevet tvangsklippet og tvunget til at spise deres eget hår, skriver New York Times. Det har skabt modvilje mod de muslimske ledere.

"Når de halshugger nogen, siger de 'Allahu akbar', og de læser koranvers," siger en moderat shiitisk sheik til avisen: "De unge mennesker tror, at det er islam. Derfor er islam en fiasko, ikke kun i de unges tænkning, men også i vores samfund."

[email protected]

Kilde: