Truet af politiet på grund af offentligt ID-rod

Slettet Bruger,

28/10/2007

Kontakt os ellers opsøger vi dig hjemme eller på din arbejdsplads. Sådan lød beskeden fra politiet til en uskyldig familiefar sidste uge. På grund af en registerfejl stod en yngre navnebrors kriminelle baggrund i forkert navn. Det skriver aftenposten.no.

"Min søn på seks år blev vældig ked af det og min kone undredede sig lidt over, hvad jeg havde lavet," siger manden, der har valgt at være anonym.

Han er noget rystet ved tanken om, hvordan en anholdelse foran familie eller kollegaer ville have set ud. Politiet ønsker ikke at oplyse, hvor registerfejlen er opstået, men har dog selvsagt igen udstyret manden med en ren straffeattest.

Allerede i foråret oplevede han problemer med telefonopkald, hvor han blev udsat for alverdens eder.

"For nylig begyndte det igen, da jeg fik opkald fra flere firmaer om ubetalte regninger. Desuden modtog jeg et brev fra en kommune, jeg aldrig har været i," forklarer manden.

I 2003 kørte en tilsvarende sag i Norge. En 26-årig mand fik 15 kriminelle forhold på strafferegisteret uden at have begået en eneste forbrydelse. Først to et halvt år efter var dommene slettet. Dengang udtalte det norske Datatilsyn, at politiet burde stramme deres procedurer.

"At få domme fejlagtigt placeret på sig kan få store konsekvenser, for eksempel hvis man søger stillinger, der kræver en ren straffeattest," siger Datatilsynets informationsdirektør Ove Skåra til aftenposten.no.

Han peger på, at fejlen kan skyldes, at en person misbruger mandens identitet. Men det må stadig være politiets opgave at undersøge, hvordan det kan gå til og få rettet fejlen hurtigst muligt.

[email protected]


Kilde: