Trads går til modangreb på 180

Slettet Bruger,

21/06/2007
180grader i lommen på dens sponsorer


Af David Trads, chefredaktør på Nyhedsavisen

Der er åbentlyst ved at udvikle sig en ny, sort og udvidet Bermuda-trekant mellem Cepos, Berlingske Tidendes Groft Sagt, 180grader og Saxobank - og derfor er det ingen overraskelse, at Ole Birk Olesen kommer sine sponsorer til undsætning i sagen om Henrik Fogh Rasmussens bog.

Nyhedsavisen har nøje dokumenteret, hvordan bogen 'Amerikanske tilstande' er fyldt med pinlige fejl, udeladelser, manipulation og mere af samme skuffe. Foghs sammenligninger mellem forhold for de fattigste i Danmark og USA er så useriøse, at man uvægerligt kommer til at tænke på den gamle pointe om, at hvis man sætter sit ene ben i kogende vand og det andet i iskoldt vand, ja, så rammer man et fint gennemsnit for hele kroppen ...

180grader kalder i dens leder den 21. juni Nyhedsavisens dokumentation for et stykke 'politisk bestillingsarbejde', hvor journalisternes 'personlige indignation har taget overhånd', så artiklerne udvikler sig til 'uredelig journalistik' - og sætter til sidst som trumf, at det sikkert er mig, der har gennemtrumfet det hele, fordi jeg angiveligt er socialdemokrat og ikke kan bære angreb på det socialdemokratiske paradis.

Helt ærligt - lederen er noget fordrukkent sludder, som muligvis passer godt, når man småsludrer over champagnen i Hotel D'Angleterre, hvor den sorte Bermuda-trekant ofte mødes. Jeg er simpelthen nødt til at skuffe de simple konspirationsteorier, som I er i gang med at udvikle punkt for punkt:

For det første - ingen kan anklage Nyhedsavisen for at udarbejde politisk bestilte artikler. Jeg minder om, at vi for få måneder siden - under vores voldsomme kritik af DR's 'Den Hemmelige Krig' - blev anklaget for at være i lommen på VK-regeringen. Vi tager ikke imod diktat fra nogen som helst - og angriber gerne både til højre, til venstre og på midten.

For det andet - personligt indignation er en fordel, naturligvis når den styres af en redaktion.

Artiklerne om Foghs bog er netop kommet i avisen, fordi to journalister selv graver historien frem, fordi de rent faktisk går i gang med at læse 'Amerikanske Tilstande og undervejs fatter mistanke til dens pointer. Det er simpelthen godt arbejde.

For det tredje - det er naturligvis absurd at kalde vores dokumentation for uredelig.

Jeg er sikker på, at Ole Birk & Co har brugt endog store resurser på at forsøge at finde fejl i vores oprindelige artikel - uden held. Alt, hvad vi skriver, er dokumenteret. Alle dem, som vi angriber, har fået rig lejlighed til at udtale sig hos os. Den polemik, 180grader forsøger at rejse, er udtryk for samme plathed, som udfolder sig under den værtshussnak, der trykkes i Berlingske under rubrikken Groft Sagt.

For det fjerde - jeg er ked af at ødelægge jeres drømme, men jeg havde intet med artikelserien at gøre.

Anklagerne mod Foghs bog blev igangsat og stort set skrevet færdig, mens jeg befandt mig i først Sydafrika, dernæst Norge - og jeg var ikke involveret i ideudviklingen. Tanken om, at jeg skulle kunne diktere mine journalister til at skrive i en bestemt politisk retning er selvfølgelig komisk.

For det femte - at jeg engang har været socialdemokrat er der altså ikke noget religiøst i.

Det er korrekt, at jeg på et tidspunkt for snart tre år siden meldte mig ind i Socialdemokratiet og uden held forsøgte at blive folketingskandidat. Jeg meldte mig efterfølgende ud og har i talrige kommentarer i det seneste år skarpt kritiseret partiet, som jeg mener i dag agerer helt uden idealer.

For det sjette - jeres antydninger af, at jeg skulle være anti-amerikaner, er noget sludder.

Jeg har gået i skole i USA, boet i USA, arbejdet i USA, været formand for en organisation som sikrer ungdomsudveksling mellem USA og Danmark, jeg har besøgt USA utallige gange - og opfatter USA som mit andet hjemland. Som chefredaktør på Information lagde jeg mig ud med stort set alle læsere med mine ledere og kronikker om 'Det Gode Amerika.'

Jeg kender USA ind og ud - og kan derfor nemt gennemskue alt sludderet i Foghs bog. Jeg aner ikke, hvilke cirkler unge Fogh befinder sig i, når han bevæger sig rundt i Washington. Helt åbenlyst vendte han det blinde øje til al den elendighed for de svageste sorte, der blev oprullet under New Orleans-oversvømmelserne for et par år siden. Præcist lige som præsident Bush gjorde dengang - men unge Fogh har jo også været på besøg hos Bush sammen med sin far. Må jeg opfordre til et bredere udsyn. Hos Fogh og alle jer andre.


-----------------------


180Grader.dk har ingen sponsorer

Af Ole Birk Olesen, ansvarshavende redaktør på 180Grader.dk

For det første: 180Grader.dk har ingen sponsorer. Vi lever udelukkende af reklameindtægter. Så nu har du gjort dig ansvarlig for endnu en forkert overskrift.

For det andet: 180Grader.dk har klart redegjort for den uredelige journalistik, som Nyhedsavisen har begået i sit forsøg på at miskreditere Henrik Fogh Rasmussens bog. At du triumferende har sagt, at du ikke har indrømmet en eneste fejl, gør ikke, at fejlene ikke er der. Der er redegjort for fejlene i artiklen med overskriften "Nyhedsavisen laver grove fejl i kritik af Fogh-bog", som du ikke har indvendt noget imod, og som du heller ikke indvender noget imod nu, hvor du ellers har spalteplads nok til rådighed.

For det tredje: Hvis vi har gættet forkert med hensyn til baggrunden for Nyhedsavisens uredelige journalistik, så beklager vi. Så er baggrunden vel bare almindelig sensationslyst, der er gået fuldstændigt over gevind.

For det fjerde: Angående den sorte Bermuda-trekant mellem Berlingske Tidendes Groft Sagt, Saxo Bank, CEPOS og 180Grader.dk, så kan jeg bekræfte dens eksistens. En gang om ugen mødes vi, som du ganske rigtigt påpeger, på Hotel D'Angleterre, hvor vi drikker Absint og tegner hånende billeder af dig, Louis Pio og Tøger Seidenfaden, mens vi afsynger Abba-sangen "Money, money, money". Du burde sende et skjult kamera en dag.

For det femte: Jeg synes ofte, at I laver en god avis. Den bedste af de gratis. Men i denne sag har I været usædvanligt ringe og utroværdige.

Kilde: