Tjekkiets præsident nægter at hejse EU-flag

Tjekkiets EU-kritiske liberale præsident, Vaclav Klaus, har ikke tænkt sig at fravige sin regel om, at det blå EU-flag med de 12 gule stjerne ikke...

Slettet Bruger,

18/12/2008

Tjekkiets EU-kritiske liberale præsident, Vaclav Klaus, har ikke tænkt sig at fravige sin regel om, at det blå EU-flag med de 12 gule stjerne ikke skal hejses ved hans præsidentpalads i Prag, selvom Tjekkiet om to uger bliver formand for EU, skriver Jyllands-Posten.

Sagen er nu strøget helt til tops, og flere EU-ledere med den franske præsident, Nicolas Sarkozy, i spidsen kritiserer Vaclav Klaus for hans holdning.

"Jeg er af og til en smule forbløffet over visse udtalelser fra præsidenten fra dette fremtrædende europæiske land," sagde Sarkozy under et pressemøde i Strasbourg ifølge Jyllands-Posten og fortsatte.

Den tjekkiske udenrigsminister, Karel Schwarzenberg, bakker imidlertid sin præsident op:

"Borgen i Prag er et symbol på den tjekkiske stat og ikke på Den Europæiske Union," lyder det fra Schwarzenberg.

Vaclav Klaus har sagt, at hele flag-sagen minder ham om Sovjetunionens politik, der tvang Tjekkiet til at hejse sovjetflaget ved alle offentlige bygninger, og det støder EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

"Når nogen sammenligner EU med Sovjetunionen, har han ikke forstået, hvad Sovjetunionen stod for, og hvad demokrati er," siger Barroso ifølge Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: