Thors hammer skal holdes i ro

Slettet Bruger,

29/05/2007

Selv om regeringen og Dansk Folkeparti sidste år blev enige om, at man skal kunne straffe de kommuner, der ikke overholder budgetterne, lægger DF's finanspolitiske ordfører Kristian Thulesen Dahl nu op til en blød landing for de kommuner, der samlet brugte to milliarder kroner mere end aftalt sidste år. Loven, populært kaldet Thors hammer, skal ikke nødvendigvis tages i brug. Overskridelserne kan nemlig skyldes kommunalreformen.

"Det er en svær afvejning. Vi har forsøgt de senere år at skabe en respekt om aftalesystemet. Det tilsiger, at kommunerne må tage ansvaret, hvis budgetterne skrider. Men på den anden side er vi ikke immune over for argumenter. Det er klart, at det ikke er gratis at lave en meget stor omvæltning i den offentlige sektor," siger Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Også Kommunernes Landsforening håber på finansministerens velvilje i de forhandlinger om kommunernes økonomi næste år, som står på i øjeblikket. De peger blandt andet på en højere inflation end forventet og ekstraordinære fusionsudgifter som forklaringer på budgetoverskridelserne.

I alt overskred 198 af de gamle kommuner budgetterne i 2006. Listen over kommunale overforbrugere toppes af fem kommuner i den nye Region Sjælland med Næstved som topscorer med en overskridelse på 85 millioner.

mol

Kilde: