Thorning: At ville hæve boligskatter er åndelig dovenskab

Hvis man vil bekæmpe ulighed i samfundet, skal man bare hæve boligskatterne

Slettet Bruger,

27/01/2008

Hvis man vil bekæmpe ulighed i samfundet, skal man bare hæve boligskatterne. Sådan lyder det fra mange på venstrefløjen, men ikke fra Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt. For første gang erkender hun, partiet ikke havde politisk pondus nok under valget, der gav Socialdemokraterne den laveste stemmeandel siden 1906. Men bare at kræve højere skatter er ikke vejen til statsministerposten, siger hun til Politiken.

Både SF og de Radikale har markeret sig med krav om højere boligskatter, men Helle Thorning-Schmidt mener, at "det er udtryk for åndelig dovenskab, når man bare vælger forhøjede boligskatter som vejen til at afskaffe ulighed i Danmark."

"At ville beskatte boligejerne hårdere er blevet vor tids billigste billet til at fortælle, hvor progressiv man er. Men hvis man virkelig vil gå op imod ulighed, så skal man jo afskaffe kontanthjælpsloftet. Have et klart blik for, at vi stadig har en negativ social arv. Kæmpe for, at integrationen kommer til at virke. Skabe en uddannelsesreform, så flere kan læse og skrive og regne, når de kommer ud af folkeskolen," siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken.

Skoleret for Ritt
Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) rettede forleden en retorisk bredside mod partiledelsen for ikke at være venstreorienteret nok under valgkampen. "Velfærd frem for skattelettelser er ikke politik - det er et slogan!" lød det bl.a. fra Ritt Bjerregaard, der nu vil have partimedlemmerne til at gå i hendes Røde Skole.

Og Helle Thorning-Schmidt erkender da også, at partiet ikke var nået langt med at udbygge politikken bag sloganet.

"Vores politiske platform var for snæver. Med det mener jeg, at den var rigtig nok, men den burde både have været udbygget i bredden og i dybden," siger Helle Thorning-Schmidt, som understreger, at det påtager hun sig det fulde ansvar for.

Ideologisk valg
Hun fastholder dog, at danskerne må vælge mellem skattelettelser og velfærd, da det er "et dybt ideologisk valg om, hvordan vores samfund skal udvikle sig".

"Velfærdsrettigheder handler ikke kun om, at det kan være behageligt at undgå lukkedage i daginstitutionerne. Det handler om, at vi tager et afgørende skridt i forhold til at indrette samfundet, så det passer til borgernes liv og sætter borgeren før systemet. Den dybde i velfærdsrettighederne kom ikke ud over rampen," siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken.

[email protected]

Kilde: