Terrorist-propaganda fik filmstøtte fra Danmark

Slettet Bruger,

07/10/2007

Den kommunistiske guerillagruppe FARC er på både USA's og EU's liste over terrororganisationer. Dette forhindrer dog ikke gruppen i at modtage støtte fra den yderste danske venstrefløj, skriver Berlingske Tidende. Blandt andet har foreningen Oprør afholdt en støttefest til fordel for FARC, ligesom flere danske fagforeninger støtter nyhedsbureauet Anncol, der betragtes som FARC's uofficielle talerør.

"FARC var omkring år 2000 pressede, fordi man i den internationale presse blev beskrevet som narkokriminelle terrorister. Derfor besluttede man at sætte ind med en propagandaoffensiv i Europa, og man fik støtte fra folk på den yderste venstrefløj i lande som Danmark og Sverige," siger den hollandske Columbia-ekspert Liduine Zumpolle til Berlingske Tidende.

Særlig problematisk er filmen "Guerilla Girl", som handler om en ung pige, som melder sig under fanerne i FARC's guerillahær. Filmen er ifølge Zumpolle "åbenlys propaganda for FARC", og har modtaget filmstøtte fra Danmarks Radio, Det Danske Filminstitut og Zentropa.

DR afviser kritik
Det finder DR2-chef Torben Smidt Hansen dog ikke problematisk.

"Den centrale information - at FARC er på terrorlisten både i USA og Europa - fremgår meget tydeligt i en tekst i starten af filmen. Filmen giver et sjældent indblik i den påvirkning, der sker, når en ung pige bliver optaget i og trænet af en terrororganisation - en problemstilling der er af principiel betydning i dag," siger han.

"FARC har et legitimt projekt"
Filmens instruktør, Frank Piasecki Poulsen, at FARC har haft nogen indflydelse over filmens indhold, da de gav ham lov til at filme den i Columbia ved årsskiftet 2003-2004.

"Jeg mener, at FARC har et legitimt projekt i at bekæmpe et brutalt styre. Og jeg var imponeret over, at FARC-folkene havde bevaret evnen til at tale om poesi og følelser. Jeg havde forventet, at det var nogle forråede typer," siger Piasecki Poulsen til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: