Tegninger fjernet i svensk Muhammedsag

Slettet Bruger,

24/07/2007

Kunstmuseet "Tälleruds hembygsgård", der ligger ca. 15 kilometer fra Karlstad er blevet midtpunkt for en svensk debat om religiøs tolerance og rammerne for den frie kunst. I en sommerudstilling om "Hunden i kunsten" har kunstneren Lars Vilks nemlig tegnet Muhammed som hund. Men lige inden ferniseringen bakkede arrangørerne ud og fjernede tegningerne på grund af for voldsomme protester, skriver Svenska Dagbladet.

"Det er min beslutning, og jeg bryder mig ikke om det. Men dels har flere i arbejdsgruppen bag udstillingen været imod, fordi de er bange for uroligheder, dels er det af hensyn til svenskere i udlandet," siger Märta Wennerström fra Kunstforeningen Krut.

Hun peger på reaktioner fra slægtninge i udlandet, der har været forskrækket over museets planer. Og kalder de fjernede tegninger for et eksempel på den selvcensur, kunstverden er underlagt efter Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

"Ja, det er det da, jeg synes de bør forblive. Men jeg har været undtagelsen," udtaler Märta Wennerström.

Kunstneren: Ingen religion som skal fritages
Kunstneren bag tegningerne havde den opfattelse, at hans tegninger skulle provokere. Og han synes, at kunstverden har forholdt sig unødigt passiv i kampen for ytringsfrihed.

"Religion skal kunne æstetiseres. Og der findes ingen religion som skal fritages. En del synes, at eftersom islam ikke er nået så langt i sin udvikling, så skal den behandles som et barn. Andre støtter islamisterne, fordi de er fjendens fjende, dvs. USA's. Ingen tager diskussionen," siger Lars Vilks.

På hans hjemmeside, vilks.net, er det stadig muligt at se en af de fjernede tegninger.

[email protected]Kilde: