Tag på ferie i frihedens navn

Af Henrik Fogh RasmussenDe Olympiske Lege nærmer sig, og det er kommet på mode at være politisk bevidst i sit valg af rejsemål

Slettet Bruger,

30/04/2008

Af Henrik Fogh Rasmussen

De Olympiske Lege nærmer sig, og det er kommet på mode at være politisk bevidst i sit valg af rejsemål. I den anledning har jeg følgende opfordring til læseren: Tag på sommerferie i USA i frihedens navn.

Dollaren har aldrig været lavere, så der er penge at spare, men man bør dog ikke spendere den hårde danske valuta hvor som helst. Her er en ferieguide til den politisk bevidste turist:

Hvis man godt kan lide lave skatter og gode vilkår for iværksættere, så bør man besøge South Dakota, som har den laveste skattebyrde i USA (U.S. Census Bureau), og er det bedste sted at starte en ny virksomhed (Small Business & Entrepreneurship Council). Man bør boykotte Vermont, som har den højeste skattebyrde, og District of Columbia, som er det værste sted at starte en ny virksomhed.

South Dakota huser blandt andet det berømte Mount Rushmore, hvor kæmpeskulpturer af præsidenterne George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt er skåret ind i en klippevæg. Derudover er staten kendt for den lille landsby De Smet, som er hjemsted for Det lille hus på prærien af Laura Ingalls Wilder og fødested for datteren Rose Wilder Lane, som udgav frihedsskriftet The Discovery of Freedom i 1943.

Man kan også besøge Sioux Falls, som med sine knap 150.000 indbyggere er den største by i South Dakota. Sioux Falls blev i 2006 og 2007 kåret som "Best Small Place for Business" (Forbes Magazine), og byudviklingsguruen Joel Kotkin fremhæver gang på gang Sioux Falls som et af de familievenlige steder, hvor man går mere op i gode skoler og lav kriminalitet end i kaffe latte og skatteyderbetalt kultur. Det var samme Kotkin, som for nylig kritiserede bystyret i København for at drive middelklassen ud og gøre byen til en unaturlig blanding af rige, fattige og studerende.

Nu behøver der jo ikke at være noget i vejen med kaffe latte, og hvis man er mere til internationale storbyer end prærien i South Dakota, så bør turen gå til Texas. Direktørerne i USA's største virksomheder har udnævnt Texas som det bedste sted at drive forretning (Chief Executive Magazine), og Texas har netop overhalet New York, som den stat, der huser flest Fortune 500-virksomheder. Dette skyldes blandt andet, at Texas har den næstlaveste skattebyrde i USA. Man bør boykotte Californien, som er det værste sted at drive en stor virksomhed ifølge direktørerne.
Blandt seværdighederne i Texas er Houston, San Antonio og Dallas, som alle er blandt de ti største byer i USA og samtidig vokser hurtigere end de fleste andre storbyer. Man bør også besøge hovedstaden Austin, som er blevet kåret som USA's grønneste by (MSN City Guides) og den bedste storby at bo i (Money Magazine). Hvis man er historisk interesseret, kan man under opholdet i San Antonio slå vejen forbi Alamo, hvor et par hundrede amerikanere i 1836 gav deres liv i frihedens sag i et slag mod flere tusinde mexicanske soldater. Blandt amerikanernes ledere var den legendariske pelsjæger Davy Crockett, som i en årrække repræsenterede Tennessee i Kongressen og blandt andet udtalte følgende: "Som enkeltpersoner har vi ret til at give så mange af vores egne penge, som vi vil, til velgørenhed, men som medlemmer af Kongressen har vi ikke ret til at give en eneste dollar af de offentlige midler til velgørenhed."

Til ære for Davy Crockett bør man besøge Wyoming, som er den stat, som giver mest pr. indbygger til privat velgørenhed (Catalogue for Philanthropy). Man bør boykotte Alaska, som er den stat, der modtager flest føderale midler til ikke-essentielle øremærkede projekter (Citizens Against Government Waste).

De største seværdigheder i Wyoming er nationalparkerne Yellowstone og Grand Teton, men man bør også besøge Fort Laramie, som var et vigtigt forsyningspunkt for de mange pionerer, som vovede sig gennem Rocky Mountains i prærievogne i tiden før 1869, da den transkontinentale jernbane blev færdigbygget. Samme år blev Wyoming det første sted i USA, hvor kvinder fik stemmeret, og den første kvinde, som afgav sin stemme ved et valg, var Eliza "Grandma" Swain i byen Laramie den 6. september 1870.

Ingen delstat kan imidlertid måle sig med Virginia, hvis man vil fejre frihedens fremskridt gennem historien og vise sin respekt for fortidens frihedskæmpere. Her kan man markere Uafhængighedserklæringen og Den Amerikanske Forfatning med et besøg på Thomas Jeffersons smukke plantage, Monticello, og James Madisons ditto, Montpelier. Sejren over englænderne i Revolutionskrigen kan markeres med en udflugt til slagmarken ved Yorktown, hvor general Cornwallis overgav sig i 1781. Derudover kan man besøge George Washingtons hjem, Mount Vernon, hvor man i øvrigt kan se en af de originale nøgler til Bastillen i Paris som minde om den indflydelse som Den Amerikanske Revolution fik i Europa. Nøglen var en gave til Washington fra den franske adelsmand Marquis de Lafayette, som kæmpede ved Washingtons side mod englænderne.

Pletten på Virginias ære er slaveriet, men man kan fejre slaveriets ophævelse ved at tage til Appomattox, hvor general Lee overgav sig i 1865. Sidst men ikke mindst bør man se Lees plantage, Arlington-kirkegården, hvor mere end 300.000 amerikanske soldater er begravet. Mange af disse soldater var med til at sikre Europas frihed i to verdenskrige og under Den Kolde Krig.

Henrik Fogh Rasmussen er selvstændig kommunikationsrådgiver, forfatter til bogen "Amerikanske Tilstande" og bosat i USA. Han blogger på amerikansketilstande.blogspot.com

Klik her for at købe Amerikanske tilstande, 57 sider, hos saxo.com for 99,00 kr.

Kilde: