Systemkritikere snyder kinesisk censur

Slettet Bruger,

09/06/2007

Det kinesiske regimes censur-politik virker sædvanligsvis godt. Men i sidste uge kom den muligvis til at spænde ben for sig selv, da en kvindelig sekretær på et dagblad i Sichuan-provinsen tog imod en annonce, skriver Nyhedsavisen.

"Vi hylder de viljestærke mødre til ofrene for 64," var ordlyden. Åbenbart uvidende om at 64 var betegnelsen for 4. juni, hvor massakren på den Himmelske Freds Plads fandt sted i 1989, blev annoncen trykt i avisen på 18-års dagen for uhyrlighederne.

Den regeringskritiske annonces ordlyd blev lynhurtigt spredt via sms'er og har nu fået konsekvenser for avisens ledelse. Vicechefredaktøren og to andre medlemmer af ledelsen har modtaget en fyreseddel for deres censurslendrian.

Systemkritikerne skulle angiveligt også have haft held til at komme gennem forkontrollen i andre medier, men her er annoncen blevet bremset på ledelsesniveau.

I 1991 lykkedes det at indsmugle en opfordring til daværende premierminister Li Peng om at træde tilbage i et digt i Kommunisternes partiorgan Peoples Daily.

mol

Kilde: