Strid om ejendomsret til Dracula-slot

Slettet Bruger,

16/06/2007

"Nu hvor vi har stjålet det, kan vi lige så godt beholde det," synes logikken at lyde hos oppositionen i Rumænien, der brokker sig over, at regeringen omsider har valgt at levere det såkaldte Dracula-slot tilbage til de oprindelige ejere fra før kommunismen.


Det smukke og sagnomspunde slot, Bran, blev bygget i 1300-tallet og gav inspiration til Bram Stokers berømte gyserroman, Dracula. Ifølge folkesagnet skulle den grusomme prins Vlad, opkaldt "Spidderen" efter hvordan han torturerede sine ofre, have tilbragt en nat på slottet. I tusmørke kan man være heldig at få et glimt af flagermus, der basker rundt omkring de mange gamle tårne og spir. Slottet er en af de største turistattraktioner i Rumænien og bliver hvert år besøgt af over 400.000 turister.

Slottet tilhørte prinsesse Ilena, da det i 1948 blev eksproprieret af kommunisterne. Regeringen har nu valgt at give det tilbage til hendes retmæssige arvinger, men sagen har udløst kritik fra et juridisk udvalg i parlamentet, som mener, der er sket procedurefejl. Det tager premierministeren i Rumænien dog ikke så tungt.

"Når det gælder ejendom, som blev konfiskeret af kommunisterne, har jeg som premierminister ingen problemer med at aflevere det," siger han til nyhedsbureauet AP.

Fra den anden side af Atlanten lyder kommentaren fra den amerikanskboende arvings advokat, Corin Trandafir:

"Det beviser, at privat ejendom ikke respekteres i Rumænien."

hsh

Kilde: