Storstilet oprydning skal få britiske førtidspensionister i arbejde

Af Ole Birk OlesenEn stor del af Storbritanniens førtidspensionister skal finde arbejdstøjet frem igen, hvis det konservative parti med David Camer...

Slettet Bruger,

07/01/2008

Af Ole Birk Olesen

En stor del af Storbritanniens førtidspensionister skal finde arbejdstøjet frem igen, hvis det konservative parti med David Cameron i spidsen danner regering efter parlamentsvalget i 2009. Det bebuder de konservatives arbejdsmarkedsordfører, Chris Grayling, i et indlæg i søndagens Sunday Telegraph.

"Vi vil kontakte hver eneste af de 2,6 millioner mennesker så hurtigt som muligt. Vi vil gennemføre ansigt-til-ansigt interviews med dem alle for at vurdere, hvad de kan, og hvordan vi kan hjælpe dem tilbage i arbejde," skriver Chris Grayling.

Et stort antal af de 2,6 millioner vil øjeblikkeligt miste deres førtidspension, vurderer han.

"De, som vurderes at være fuldt ud i stand til at arbejde, vil miste deres førtidspension øjeblikkeligt. Mange har misbrugt systemet. De vil blive flyttet til det normale system for jobsøgende, og det vil blive forventet af dem, at de begynder at se sig om efter arbejde med det samme. Baseret på andre landes erfaringer regner vi med, at mindst 200.000 personer vil blive berørt," skriver Chris Grayling.

120.000 flere førtidspensionister på 10 år
Der er 120.000 flere førtidspensionister i Storbritannien i dag end for 10 år siden. De fleste af de britiske førtidspensionister modtager ifølge Chris Grayling deres ydelse efter alene at have afsendt en ansøgning vedlagt et papir fra deres praktiserende læge. Genvurderingen af deres arbejdsevne skal foretages af en uafhængig læge, "så forholdet til familielægen ikke påvirker bedømmelsen," som han skriver, og han fortsætter:

"De som har potentialet til at komme tilbage i arbejde - selv hvis det er et andet slags arbejde - men som stadig har mentale eller fysiske forhindringer, som de skal overkomme, vil blive bedt om at deltage i et tilbage-til-arbejde-program. Kun de, hvis manglende evner gør det umuligt eller urealistisk for dem at arbejde, vil kunne fortsætte med at hæve understøttelsen uden betingelser."

Dette nye system repræsenterer ifølge Chris Grayling "en revolution" i den britiske velfærdsstat.

"Det udgør slutningen på en situation, hvor modtagelse af førtidspension er en betingelsesløs rettighed. I fremtiden vil det indebære et ansvar for at gøre alt, hvad man kan for at komme tilbage i arbejde og hjælpe sig selv til at komme ud af den fattigdomsfælde, som førtidspensionen repræsenterer for så mange mennesker," skriver han.

[email protected]

Kilde: