Stop fagbevægelsens mobbekultur

Af John HansenHvis vores børn bliver mobbet i skolen, vil vi ikke acceptere det

Slettet Bruger,

06/02/2008

Af John Hansen

Hvis vores børn bliver mobbet i skolen, vil vi ikke acceptere det. Men i den kollektive fagbevægelse og på mange arbejdspladser lader mobning til at være helt accepteret. Nemlig hvis formålet er at få den mobbede kollega til at melde sig ind i en bestemt fagforening.

Hver 12. dansker bliver mobbet på arbejdet ifølge Arbejdsmiljøinstituttet, og det efterlader både psykiske og fysiske ar. Derfor skal vi som samfund se på mobning med stor alvor. Mobning skaber et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og det koster, både personligt og økonomisk. Stressreaktioner, angst, hukommelses- og koncentrationsbesvær, søvnbesvær og i sidste ende posttraumatisk stress-lignende symptomer - det er nogle af de skader på helbredet, mobningen kan give.

Der kan være forskellige årsager til mobning. Hos FRIE Funktionærer har flere af vores medlemmer oplevet at blive mobbet på grund af deres fagforeningsvalg og er blevet presset til at skifte fagforening. Det er dybt bekymrende, at nogle mennesker bliver frarøvet friheden til vælge, hvordan de ønsker at være organiseret og tvinges til at indordne sig. Og vi ser kun toppen af isbjerget. Langt de fleste mennesker bukker under for presset og skifter stiltiende fagforening for at undgå ballade. For hvem ønsker at være den nye Max Blicher-Hansen, der fik samtlige sine kolleger fra Københavns Brandvæsen imod sig og endte med at blive fyret, blot fordi han holdt på sin ret til fagforeningsfrihed?

Tillidsfolk går forrest
Ofte er mobningen forårsaget af tillidsfolkenes dominans på arbejdspladserne. Vores medlemmer bliver holdt udenfor eller hængt ud, fordi de ikke ønsker at være medlem af en bestemt fagforening. Problemet er vanskeligt at løse, fordi virksomhedens ledelse tvinges til at lægge sig ud med tillidsfolkene og risikerer en konflikt.

Også sagen om Nørrebro Bryghus viser den kollektive fagbevægelses udbredte mobbekultur. Her forsøger 3F med LO's velsignelse at tvinge sig til en overenskomst, fordi de synes, at den lovlige overenskomst, Nørrebro Bryghus har indgået med Kristelig Fagbevægelse, er dårlig. Medarbejderne har sagt nej tak til 3F's overenskomst, fordi de mener, den er for gammeldags, bureaukratisk og ufleksibel. De er glade for overenskomsten med Kristelig Fagbevægelse, men det lader 3F og deres hovedorganisation til at være fuldstændig ligeglade med. De føler sig åbenbart hævet over andre og dermed berettiget til at presse deres overbevisninger ned over mennesker, der er fuldt ud tilfredse med det valg, de har truffet.

På Nørrebro Bryghus står de ansatte heldigvis sammen, men desværre er der rigtig mange mennesker ude i erhvervslivet, som ikke har så mange gode kolleger at støtte sig til, når mobningen sætter ind. Der skal jernstyrke til at holde fast i sin overbevisning om retten og friheden til individualitet, når man bliver lagt på is og holdt ude fra fællesskabet af kollegerne.

Fagforeningsmobning finder altså stadig sted i stor stil. Og det til trods for, at menneskerettighedsdomstolen i januar 2006 slog foreningsfriheden helt fast: Vi har alle ret til at være i hvilken som helst fagforening, vi måtte ønske.

Hjælp med at bekæmpe mobningen, Claus Hjort
Når LO tilsyneladende anerkender tillidsfolkenes grove hvervemetoder, er det endnu vigtigere, at virksomhedsledelsen og ikke mindst politikerne sætter ind over for mobningen og viser, at den slags undertrykkende adfærd er helt uacceptabel.

Claus Hjort Frederiksen har selv meddelt, at regeringen har som målsætning at nedbringe sygefraværet med 20 pct. frem mod 2015, så her er et oplagt sted at starte indsatsen. Derfor vil vi på det kraftigste opfordre Claus Hjort til at undersøge problematikken nærmere. For mobning er ikke alene en stor belastning for de ramte medarbejdere. Når folk bliver sygemeldt eller er nødt til at sige op, er det også med til at ineffektivisere vores arbejdsmarked. Og det er det sidste, vi har brug for i en tid med så stor mangel på arbejdskraft.

John Hansen er cand.jur. og direktør for FRIE Funktionærer

Kilde: