Leder: Stil krav til kunstnerne

Slettet Bruger,

22/05/2007

Hvem kunne ikke tænke sig at modtage 840.000 kroner over tre år uden noget krav om modydelse? Man skulle da være en sær én, hvis man sagde nej til det, og det er selvfølgelig også årsagen til, at den slags tilbud ikke hænger på træerne. Ellers kunne uddelerne hurtigt blive fattige. I stedet har de - og ja, det er vore kære politikere, vi taler om - valgt at begrænse tilbudet til én enkelt gruppe af personer i Danmark: kunstnerne. I alle andre brancher er man enige om, at ydelse uden krav om modydelse er den sikre vej til ikke at få noget for sine penge. Der skriver man kontrakter eller indgår mundtlige aftaler, som klart definerer, hvad der skal leveres for en given sum.

Men kunstnerne er anderledes sarte blomster, som man ikke kan forlange den slags af, mener kulturminister Brian Mikkelsen. "Man kan sagtens have en proces uden et produkt. Der kan ske en masse på de tre år, en personlig udvikling, der så kan komme os andre til gavn senere," siger han. Og det kan da være rigtigt nok. Man kan i hvert fald ikke udelukke, at det sker. Omvendt kan man heller ikke udelukke, at man bare har smidt sine penge ud af vinduet - det er i hvert fald set før. Hvad har f.eks. Lars H.U.G. produceret af værdifulde ting, efter at han kom på finansloven? Intet. Før kunststøtten var han en forholdsvis produktiv musiker, som mange gerne ville lytte til. Efter kunststøtten har han udviklet sig til en ligegyldig "kunstmaler", som ingen seriøse mennesker gider beskæftige sig med.

Som hovedregel skaber penge uden krav om modydelse apati og dovenskab. Modtagerne får for meget tid til at koncentrere sig om deres egne ubetydelige problemer, og bruger så for lidt tid til at spekulere på, hvordan de kan yde noget, der er til gavn for deres omgivelser. Kunstnerne er ikke overmennesker, som er hævet over denne regel, de er blot mennesker som alle andre.

Tag pengene fra kunstnerne og få mere kunst.

Kilde: