Statsligt skatteoverskud på 20 mia. kr.

Slettet Bruger,

09/08/2007

7 mia. kr. Så meget mere er der kommet i statskassen i forhold til budgetterne i årets første fire måneder. Det viser tal fra Skatteministeriet, skriver Børsen i dag.

Fortsætter tendensen resten af året, vil de samlede skatteopkrævninger overstige budgettet med 20 mia. kr., og der tegner sig dermed konturerne af det berømte råderum til skattelettelser.

"Det ligner udviklingen for de seneste par år, hvor skatteindtægterne også har ligget langt over budget. Der er ingen tvivl om, at der allerede nu er et betydeligt råderum i økonomien til skattelettelser, uanset hvordan man vender og drejer det," siger cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

Kristian Jensen skal kigge bedre efter
Selvom regeringen lige har bundet sig for udgiftstigninger for 8 mia. kr. til næste år som led i kommunalaftaler og trepartsforhandlinger, tyder det altså på, at der stadig er rigeligt med penge til skattelettelser.

Men til trods for det store overskud kunne skatteminister Kristian Jensen (V) i går ikke se råderummet. Men så skal han kigge bedre efter, vurderer Helge Pedersen.

"Vi ligger voldsomt foran gældsafviklingen i 2010-planen, så det er udelukkende et spørgsmål om politisk vilje til skattelettelser og ikke, om der er penge til det," siger Helge Pedersen og henviser til, at der frem til 2010 er et råderum på i alt 5% af BNP eller ekstra 20 mia. kr. fordelt på hvert af årene.

Det vurderes, at de 20 mia. kr. rigeligt dækker en øjeblikkelig afvikling af topskatten.

Og de Konservatives skatteordfører, Jakob Axel Nielsen, er enig i, at pengene skal bruges på en ændring af skattestrukturen.

"Vi har ikke råd til at lade være. Ikke for at gøre danskerne rigere, men for at skabe ekstra arbejdskraft til erhvervslivet. Det er jo erhvervslivet og ikke politikerne, der skaber væksten, skatteindtægterne og dermed den velfærd, som politikerne deler ud til befolkningen," siger Jakob Axel Nielsen.

[email protected]

Kilde: