Dansk Ungdoms Fællesråd betaler hærværksfilm

Slettet Bruger,

28/06/2007

Af IKKEMIG 2

Det er mørkt, men i skæret fra lommelygten kan man se to maskerede unge, der bryder ind gennem vinduet til en opgang. De stormer op ad trapperne og stopper foran en postkasse, hvor der står "Overborgmester Ritt Bjerregaard." En af dem har en spraydåse og med store, røde bogstaver skriver han "Vi gi'r aldrig op, Ritt!" tværs over døren.

Slagordet ligner noget fra Ungdomshusets facade, men der er tale om en fiktiv video fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), der får støtte fra tipsmidlerne. Videoen, der kan ses på DUFs hjemmeside, slutter med et skilt, hvor der står:

"Spraymaling: 59,-
Lommelygte: 237,-
Alu-stige: 417,-
Kamera: 3015,-

Tak for økonomisk støtte til Dansk Ungdoms Fællesråd."

DUF: Det er bare for sjov
180Grader.dk ville gerne vide, om det kan være rigtigt, at DUF giver økonomisk støtte til hærværksmænd. Men hverken generalsekretær Rasmus Hylleberg eller formand Jeppe Bruus Christensen besvarede de beskeder, der blev lagt på deres telefonsvarere. Kommunikationsleder Jonas Norgaard Mortensen afviser dog, at DUF opfordrer til hærværk.

"Det tager vi stor afstand fra i DUF. Derfor har vi også lavet det som en sjov fiktionsfilm, ligesom de andre, der også tydeligvis er fiktion. I en anden film er der en, der slår sig selv ihjel; det håber jeg rammer dig lige så meget som den, hvor Ritt Bjerregaards dør bliver malet til," siger han til 180Grader.dk og henviser til en film, hvor en ung mand bliver dræbt, da han bruger et hjemmelavet elastiktov til at stjæle en kage. Filmen foreslår, at hvis han havde modtaget støtte fra DUF, kunne han have købt sig et ordentligt tov.

"Folk kan godt se, det er fiktion"
På jeres hjemmeside skriver I: "Der er meget højt til loftet, når man søger DUFs Initiativstøtte. Alle tænkelige medier og metoder må tages i brug," og så viser I to autonome, der maler på Ritt Bjerregaards hoveddør. Er det ikke at opfordre til hærværk?
Nu ved jeg ikke, hvor meget du kender DUFs historie, men vi har siden Anden Verdenskrig kæmpet for demokrati med demokratiske virkemidler, så det vi gør er at lave en provokation for at gøre opmærksom på en pulje, som børn og unge med initiativ og engagement kan søge. Og jeg vil da synes det er glædeligt, hvis der er nogen af alle de her folk med ulovlige idéer og metoder, der kontakter os, fordi så kunne vi hjælpe dem og forklare dem om demokratiet og så kunne vi lede deres engagement og initiativlyst over i en retning, som er lovlig. Og vi er jo underlagt en hel masse regler, så vi må ikke støtte noget, der så meget som ligner noget ulovligt, og det gør vi heller ikke og har aldrig gjort og vil aldrig komme til."

I videoen siger de autonome tak til DUF for økonomisk støtte. Er du ikke bange for, at der er nogen der ser den her video og føler sig opfordret til at gå ud og udøve hærværk?
"Altså, i den anden film er der en, der dør fordi han springer ud med en elastik. Hvis du er en meget bekymret journalist, så burde du ringe og spørge om jeg ikke var bange for, at der var unge, der ville springe ud med elastikker og slå sig selv ihjel. Det er meget værre end at male spraymaling på en dør."

Nu er autonom-filmen jo betydelig tættere på, hvad der sker i virkeligheden. Der er næppe nogen, der køber 500 køkkenelastikker og binder dem sammen og bruger dem til at springe elastikspring. Så er der flere, der maler politiske slagord på folks døre.
"Det ved jeg ikke; det er der vel mange unge, der gør. Jeg har to børn, og de laver mange skøre ting. Det kunne de da godt finde på. Jeg er ikke i tvivl om, at folk kan se, at det her er fiktion."

Kilde: