Sociologiprofessor: Kønsdebatten er helt skæv

Debatten om kønnenes ligestilling i det danske samfund og mediernes dækning af den er fuldstændig forvrænget og skæv

Slettet Bruger,

09/03/2008

Debatten om kønnenes ligestilling i det danske samfund og mediernes dækning af den er fuldstændig forvrænget og skæv. Det mener sociologiprofessor Henning Bech, forfatter til bogen Kvinder og Mænd, ifølge Information.

"Den jamrende automat og dens forudsigelige remser stortrives på universiteterne, i kvindeorganisationer, i medierne og i det politiske liv," siger Henning Bech til Information og fortsætter:

"Når journalister skal have en udtalelse om køn, ringer de altid til den automatiske telefonsvarer på RUC, og frem toner kønsforsker Kenneth Reinickes beroligende anklager om kvinders evige undertrykthed og mænds evige vold."

Enhver oplysning i debatten bliver ifølge Henning Bech drejet til fordel for det synspunkt, at kvinder er undertrykte, og mænd er undertrykkere.

"Når undersøgelser viser, at mænd udfører stadig mere arbejde i hjemmet, er det bevis på stigende kvindeundertrykkelse, fordi mændene altid kun laver de sjove ting. Såsom at støvsuge bilen eller reparere afløbet, må man formode," siger professor Henning Bech og kommer med flere eksempler:

"Når kvinder stadig tager mest barselsorlov, er det fordi de ikke kan drive mændene til det - aldrig fordi kvinderne ikke selv vil opgive den søde modermagt. Når der er prostitution, ja så er det, fordi mænd tror, de har ret til udløsning og til at udnytte kvinder. Derimod er det aldrig, fordi nogle kvinder synes det er nemmere og sjovere at tjene mange penge på sex, frem for at stå på en filetfabrik. Og aldrig fordi en del andre kvinder måske er ganske seksualforskrækkede og ikke tør eksperimentere med kroppenes mangfoldige muligheder for lyst."

En af forklaringerne på denne skævhed er, at det i meget høj grad er klagekonerne, der kommer til orde i den offentlige debat, mener Henning Bech.

"Det er uheldigt, at 'feminisme' nu er blevet synonymt med moralisme, for det er kun nogle feminismer, der er moralistiske. Til gengæld er det dem, der nemmest fungerer som automat, så man er fri for at tænke selv. Og det er dem, der larmer så voldsomt - hør bare skrigene fra 8. marts," siger Henning Bech til Information:

"Der er forskel på moralisme og moral. Moralisme er ideen om, at alles adfærd og tanker skal reguleres i detaljer, og at der skal være en stor magtinstans bag. Før var det kirken eller staten, nu er det bestemte udgaver af feminismen. Derfor er det også fuldt ud passende at kalde denne form for feminisme for moralistisk."

[email protected]

Kilde: