Socialdemokrater vil bryde skattestoppet

Slettet Bruger,

14/09/2007

Socialdemokraterne har ingen intentioner om at bevare skattestoppet, hvis de kommer til magten. Af partiets forslag til finansloven 2008, fremgår det, at man vil hæve de grønne afgifter uden at bruge pengene på at sænke andre skatter og afgifter. Til gengæld skal der bruges flere penge på at gøre tog- og busbilletter billigere, og folk på folkepension og kontanthjælp skal have mere i posen. Det skriver Politiken.

Hermed bryder partiet med skattestoppet, som Helle Thorning-Schmidt ellers tidligere har forpligtet sig til at bevare, til man kunne skaffe et bredt flertal for en skattereform.

"Vi har hele tiden sagt, at vores tilslutning til skattestoppet var betinget af en række præmisser. En af dem var takststop på busser og tog. Desuden betyder vores forslag, at vi fører alle pengene fra afgifterne tilbage til befolkningen i form af en sænket afgift på busser og tog - og ved at give overførselsindkomsterne et løft," siger socialordfører Mette Frederiksen (S), som fastholder, at man bruger pengene til at sænke en anden afgift:

"For en helt almindelig enlig mor kommer det ud på et, om man skal betale afgift for at bruge varmt vand eller køre med bus."

Billetpriser ikke en afgift
Men den forklaring afvises af skatteminister Kristian Jensen (V), der slår fast, at bus- og togbilletter aldrig har været defineret som en skat eller afgift.

"Nu forsøger Socialdemokraterne ikke engang at overholde skattestoppet længere. De bryder det klokkeklart og viser, hvad det er for en skattepolitik, de vil føre, hvis en ny regering kommer til - nemlig at skatterne skal sættes op," siger Kristian Jensen.

Socialdemokraterne vil aflyse regeringens planlagte skattelettelser uden at aflyse de højere afgifter, som skulle finansiere dem. Til gengæld vil man hæve tilskuddet til tog- og busbilletter, så prisen bliver 25 pct. lavere. Overførselsindkomsterne skal også hæves, så f.eks. en folkepensionist kan se frem til at blive begavet med 800 kr. ekstra om året efter skat.

"Det er deres egen definition"
Hos Dansk Folkeparti er man heller ikke i tvivl om, at Socialdemokraterne med deres forslag bryder skattestoppet.

"Socialdemokraterne er da velkomne til at opfinde deres egen definition af skattestoppet. Jeg tror bare, at vælgerne er mere trygge ved originalen fra 2001," siger DF's næstformand Peter Skaarup.

[email protected]

Kilde: