Socialchef: Kig på førtidspensionisterne igen

Af Ole Birk OlesenDer går arbejdskraft til spilde hos mange af de 230

Slettet Bruger,

09/01/2008

Af Ole Birk Olesen

Der går arbejdskraft til spilde hos mange af de 230.000 førtidspensionister i Danmark, mener næstformand Helle Linnet fra Foreningen af Socialchefer.

"En lille procentdel vil kunne komme ud på arbejdsmarkedet på helt normale vilkår. Der vil til gengæld være ganske mange, som vil kunne varetage et arbejde på særlige vilkår. Det må være individuelle afgørelser og løsninger, men jeg er bare helt sikker på, at vi vil få vist, at vi også i Danmark har nogen med en resterhvervsevne, der kunne gøres anvendelig på et arbejdsmarked, der mangler arbejdskraft," siger Helle Linnet til 180Grader.dk.

I Storbritannien foreslår det konservative parti, at der skal gennemføres individuelle samtaler med alle 2,6 millioner britiske førtidspensionister, så der kan foretages en revurdering af deres arbejdsevne. Samme metode bør man også bruge i Danmark i forhold til en stor del af førtidspensionisterne, f.eks. alle under 40 år som CEPOS foreslår, mener Helle Linnet.

"Det ville være en god idé, synes jeg - hvis vi fik midlerne til det. Det ville vi helt sikkert få noget ud af, for der er nogen arbejdsressourcer på det her område, som kunne bringes i anvendelse. En af grundene til det er, at kriterierne og mulighederne i de fleste tilfælde var anderledes, da førtidspensionen blev bevilget, end de er i dag. Der kan også være dem, for hvem nogle års fred har gjort, at sygdommen er blegnet, så man måske har flere ressourcer end på tilkendelsestidspunktet. Men dem, der har meget alvorlige lidelser, skal man lade være i fred. Alle skal ikke i arbejdsprøvning," siger hun.

Et tocifret antal af de danske førtidspensionister får allerede i dag frakendt deres pension, fordi de vurderes at være blevet i stand til at arbejde. Men deres sager tages kun op, hvis der er en særlig grund til det.

[email protected]

Kilde: