Skattevæsnet skal også vide, om din chef synes om dig

Har du fået en skriftlig irettesættelse af din overordnede? I så fald vil du nok ikke fortælle det til hvem som helst

Slettet Bruger,

29/01/2008

Har du fået en skriftlig irettesættelse af din overordnede? I så fald vil du nok ikke fortælle det til hvem som helst. Alligevel risikerer denne oplysning at havne i hænderne på SKAT, hvor man er begyndt at tage kopier af virksomheders hardiske og servere, såkaldt datakopiering, når skattebetalingen skal kontrolleres. Eksperter kalder SKATs kopipraksis ulovlig, beretter Erhvervsbladet.

Skat forsvarer brugen af den omfattende kontrol med, at det letter jagten på skattesnydere. "Med datakopiering som kontrolværktøj har SKAT langt større mulighed for at afsløre modspillere end tidligere," skriver SKAT i sit interne blad VOX. Her beskriver SKAT også, hvordan man med datakopiering kan "kigge på alt andet på en virksomheds servere, alt fra kundekartoteker til emails. Men herudover kan vi også finde både slettede eller omdøbte filer."

Men alle disse oplysninger har SKAT slet ikke lov til at hente, siger både erhvervsliv og skatteeksperter.

"På fisketur efter oplysninger"
"Hvis SKAT tager kopier af hele harddisken eller serveren, så går de langt videre, end de må ifølge lovgivningen. Det har intet med kontrol af skat at gøre, når SKAT på den måde får adgang til forskningsresultater og personalesager," siger Vicki From Jørgensen, konsulent i Dansk Industri, til Erhvervsbladet.

Hun møder opbakning fra revisorer.

"Det strider mod Skattekontrollovens paragraf 6 om, at virksomhederne har pligt til at udlevere regnskabsmateriale og dokumenter, der er relevante for skattekontrollen, til myndighederne. Men her får de jo langt flere oplysninger med, så hvis de virkelig gør dette, så er de på fisketur efter oplysninger, de ikke har ret til," siger Peter Rose Bjare, partner i revisionsfirmaet KPMG, til Erhvervsbladet.

[email protected]

Kilde: