Skatteministeren: Grønne afgifter har ingen miljøeffekt

Slettet Bruger,

08/11/2007

5,2 milliarder kroner. Så meget anslår Skatteministeriet, at danskerne kommer til at betale i CO2-afgifter i år. Men hvis danskerne tror, at afgifterne har nogen indvirkning på CO2-udledningen, kan de godt tro om. Det skriver Nyhedsavisen.

"CO2-afgiften er blevet en indtægtskilde for staten. Vi modtager hvert år et pænt milliardbeløb fra CO2-afgifter, selvom de ikke længere har en miljøeffekt," siger Kristian Jensen til Nyhedsavisen.

Årsagen er, at EU's kvotesystem, der skal sætte et loft over EU's samlede udledning af CO2, gør, at elselskaber kan videresælge kilowatttimer, der ligger under Danmarks kvote til et andet EU-land.

Vi har brug for pengene
Til trods for at CO2-afgiften ikke har nogen direkte effekt på udledningen af CO2, vælger regeringen fortsat at opkræve den, simpelthen fordi man har vænnet sig til den ekstra skatteindtægt.

"Nogle borgere har opfattelsen af, at afgiften har en virkning på miljøet, bare fordi det hedder en miljøafgift. Miljøeffekten er bortfaldet, men nu har vi vænnet os til at bruge pengene i den offentlige sektor. Man kan diskutere, om man bør gøre det tydeligt for folk, at afgiften reelt er en indtægtskilde," siger han.

Det er dog ikke noget, der gør indtryk på de Radikale, der ønsker at hæve de grønne afgifter med 20%.

"Vores mål er at skære dramatisk ned på EU-kvoterne. Hvis vi ikke samtidig hæver CO2-afgiften, vil danskerne begynde at udlede mere CO2," siger partiets klima-ordfører, Martin Lidegaard, til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: