Skat vil forudsige snyd

Slettet Bruger,

17/08/2007

Skat er ved at opbygge et system, der præcist og effektivt kan udvælge de borgere og virksomheder, som mest sandsynligt vil unddrage sig skattebetaling. Systemet hedder data mining. Det er en teknologi til analyse af statistiske data, og kan blandt andet bruges til at komme med mere kvalificerede gæt på en fremtidig adfærd ud fra data om tidligere adfærd. Data mining skal gøre det nemmere at udvælge borgere og virksomheder til torskegilde.

Metoden sammenlignes med de kreditvurderinger, som bankerne indhenter, før de bevilger lån. Hos brancheorganisationen HTS er man ikke begejstrede ved udsigten til det nye system.

"Når man bliver kreditvurderet er det trods alt frivilligt. Men her er vi alle tvunget til at betale skat," siger afdelingschef i HTS, Henrik Friis, til Erhvervsbladet.

Afdelingschef hos Foreningen af Registrerede Revisorer Morten Ruggard vurderer, at systemet kan blive en fordel for de fleste virksomheder.

"Nu går Skat ikke længere ud fra, at alle snyder, men segmenterer virksomhederne. Data mining kan være med til at finde de brådne kar," siger han.

[email protected]

Kilde: