Schweiz diskuterer strammere våbenlovgivning

Slettet Bruger,

29/05/2007

I Schweiz skønnes det, at der findes ét skydevåben for hver tredje schweizer, men det skal være slut nu, mener landets antivåbenlobby. Våbnene, som er en integreret del af landets forsvarsberedskab, skal forbydes, fordi de menes at være medvirkende til, at Schweiz har en høj selvmordsrate.

"Ved langt flere selvmord i Schweiz end i udlandet bruges der skydevåben. [...] Og det er selvfølgelig, fordi det er lettere at få fat i dem her," siger Boris Banga, som er socialistisk parlamentsmedlem og ønsker en strammere lovgivning på området, ifølge Kristeligt Dagblad.

Mændene i Schweiz køber ofte deres riffel eller pistol, når de afslutter deres værnepligt, og en stor del af landets private våbenforråd stammer fra militæret. Præcise tal er dog svære at finde, idet der ikke findes noget våbenregister.

Der er dog stadig modstand mod den stramning af våbenlovgivningen blandt schweizerne. Våbenfortalerne slår på, at en militshær fortsat er den bedste måde at forsvare landets neutralitet på. Neutraliteten er lige så afgørende et element i den schweiziske nationalidentitet som landets sneklædte bjerge og luksusure. Befolkningen bakker næsten énstemmigt op om neutraliteten.

"Med våben i hånd har Schweiz vundet og bevaret sin frihed igennem århundrederne, idet den enkelte borger som soldat tog ansvaret for sig selv og sine nærmeste," siger Willi Pfund, som er leder af landets Pro-Tell våbenlobby.

Den er opkaldt efter Schweiz' mytologiske grundlægger, Wilm Tell, der er berømt for at have ramt et æble oven på sin søns hoved, før han vendte buen mod landets østrigske herskere.

OBO

Kilde: