Saxo Bank udgiver amerikansk kultroman på dansk

Den fremadstormende danske investeringsbank Saxo Bank vil nu udgive den russisk-amerikanske forfatterinde Ayn Rands bog "Atlas Shrugged" på dansk

Slettet Bruger,

03/03/2008

Den fremadstormende danske investeringsbank Saxo Bank vil nu udgive den russisk-amerikanske forfatterinde Ayn Rands bog "Atlas Shrugged" på dansk. Det annoncerede de to administrerende direktører og grundlæggere af Saxo Bank, Kim Fournais og Lars Seier Christensen, i forbindelse med præsentation i dag af et rekordoverskud på 365 mio. kroner før skat.

"Hovedbudskabet i Ayn Rands roman er, hvor vigtige virkelystne mennesker er for verden som helhed. Det er et vigtigt budskab at få ud til danskerne på dansk. På dansk hedder romanen 'Og verden skælvede', men når vi udgiver den på dansk, er det egentlig ikke for få at Danmark til at skælve. Vi mener bare, at Danmark skal ledes mere retfærdigt og rationelt," siger Kim Fournais.

"Atlas Shrugged" blev oprindeligt udgivet på engelsk i 1957 af den russiskfødte kvindelige filosof Ayn Rand, der immigrerede til USA efter det kommunistiske militærkup i Rusland i 1917. Romanen beskriver den stigende overregulering af samfundet som en nærmest uafvendelig proces. Slutresultatet er et moralsk og økonomisk kaos, som ifølge Rand kun kan undgås, hvis de mennesker, der skaber samfundsværdierne, siger fra i tide. Bogen havde stor betydning for revitaliseringen af det konservative og libertarianske miljø i USA i anden halvdel af det 20. århundrede, som slog igennem da Ronald Reagan erobrede præsidentposten i 1981.

"Ayn Rand har stor respekt for det almindelige, arbejdende menneske, men hendes sande beundring tilfalder de mennesker, der formår at skabe så store værdier, at de gavner hele samfundet. Disse mennesker er vi ikke så gode til at værdsætte i Danmark. I stedet straffer vi dem med 63 procent i marginalskat, og tvinger dem nærmest til at søge tilflugt i lavskattelande. Denne fantastiske roman kan være med til at få danskerne til at råbe politikerne op inden det er for sent," siger Lars Seier Christensen.

Saxo Bank blev stiftet i 1992, og banken har siden vokset sig til den fjerdestørste danske bank i Danmark målt på markedsværdi. Resultatet for 2007 var 78 procent højere end resultatet i 2006. Ifølge Kim Fournais understreger rekordresultatet bankens stærke kundeunderlag i et år, der var kendetegnet af betydelige investeringer i bankens globale ekspansion.

"Vi opnåede i 2007 en række væsentlige resultater i vores fortsatte bestræbelser på at blive en global bank. Den enorme vækst i forhold til 2006 kan tilskrives både vores eksisterende direkte kunder og vores partnerforretning, herunder White Label, som var det, der især kendetegnede vores succes i 2007," siger Kim Fournais.

Mogens Boisen oversatte i 1958 "Atlas Shrugged" til dansk. Det er denne oversættelse, som Saxo Bank vil genudgive.

[email protected]

Kilde: