Søvndal skrotter revolution og socialistisk fælleseje

SF-formand Villy Søvndal ønsker ikke at gennemføre idéerne og kapitalismens afskaffelse, arbejdernes overtagelse af virksomhederne og revolution, ...

Slettet Bruger,

01/05/2008

SF-formand Villy Søvndal ønsker ikke at gennemføre idéerne og kapitalismens afskaffelse, arbejdernes overtagelse af virksomhederne og revolution, som ellers hyldes i SF's principprogram fra 2003. Det siger han i dag i et interview med Nyhedsavisen.

"Det ligger hverken i vores praksis eller teori, at vi skal afskaffe kapitalismen," siger han til Nyhedsavisen og fortsætter: "Altså, det er jo mange år siden, vi forsøgte at afskaffe markedsøkonomien. Jeg er selv mere og mere overbevist om, at styrken i vores samfund er samspillet mellem en meget fleksibel privat sektor og en ret duelig offentlig sektor i forhold til mange andre typer af samfund."

Villy Søvndal anno 2008 kan nemlig sagtens se positive sider ved privatkapitalismen.

"Det er, at den er dynamisk. Og det er, at det er den nemmeste måde at fordele varer på. Det lærte jeg allerede tidligt, da jeg som helt ung mand sad på et universitet i Kiev og kiggede på en russisk produktionssplan. Jeg synes, det var voldsomt detaljeret, hvad man politisk havde besluttet, at der skulle produceres af sandaler i Sovjet dengang. Jeg kan huske, at jeg tænkte: Hvad nu, hvis det regner mere, end det plejer, denne her sommer? Så kommer de til at ligge inde med at hav af sandaler. Og der må man sige, at vores marked er ekstremt dynamisk og ubureaukratisk," siger han og uddyber: "I al min levetid forudsætter jeg i hvert fald, at vi har en markedsøkonomi, og at vi bevarer den ejendomsret, vi kender. SF har ingen planer om at nationalisere."

I stedet er det mere nærliggende, at SF får sig et nyt principprogram, mener formanden.

"Det kunne man bestemt. For verden udvikler sig, og SF udvikler sig," siger Søvndal til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: