Søvndal kræver lempeligere udlændingepolitik for EU-aftale

Den stramme udlændingepolitik kan blive anstødsstenen, der vælter Anders Fogh Rasmussens drøm om at blive den danske statsminister, der gør Danmark...

Slettet Bruger,

26/01/2008

Den stramme udlændingepolitik kan blive anstødsstenen, der vælter Anders Fogh Rasmussens drøm om at blive den danske statsminister, der gør Danmark til fuldgyldigt medlem af EU. Regeringen regner med opbakning fra SF, når vælgerne skal overtales til at afskaffe de danske forbehold. Men i et interview med Information kræver SF-leder Villy Søvndal, at regeringen til gengæld er villig til at opgive sin stramme udlændingepolitik.

Regeringen ønsker en såkaldt opt-in model, der gør det muligt for Danmark selv at beslutte, hvilke dele af EU's udlændingepolitik, som vi vil tilslutte os, selvom retsforbeholdet bliver afskaffet. Dette vil bevare 24-års reglen, tilknytningskravet og de andre stramninger, der er blevet indført siden 2001. Men Søvndal vil binde Danmark til EU's langt slappere udlændingepolitik.

"Vi er modstandere af 'opt in-modellen', fordi det også fremover vil give Fogh og Kjærsgaard carte blanche på udlændingeområdet," siger Søvndal til Information. Han åbner dog for at acceptere en version af opt in- modellen, hvor partiet får en garanti for, at Danmark tilslutter sig centrale dele af EU's asyl- og flygtningepolitik.

Uenig ja-blok
"Vi kan jo ikke leve med, at regeringen selv løbende kan beslutte, hvilke dele af asylpolitikken, som den kan tilslutte sig. Forudsætningen for, at vi når hinanden, er, at Socialdemokraterne og regeringen rykker sig betydeligt," siger Søvndal.

Hverken Venstre, de Konservative eller Socialdemokraterne er dog villige til at tage afsked med den nuværende udlændingepolitik.

"Både i befolkningen og i Folketinget er der et meget stort flertal bag vores udlændingepolitik. Og derfor er det afgørende, at vi fortsat kan bevare den," siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Kim Mortensen. Han pointerer dog også, at man er klar til at gå langt for at få SF med på vognen.

"Vi skal have en aftale med SF, hvor opt in-modellen er med. Og det, tror jeg også, er muligt," siger han til Information.

[email protected]

Kilde: