Socialdemokrater vil give velfærdsrettigheder

Slettet Bruger,

17/08/2007

"Luksus til alle" hed et slogan sidste forår ved utallige demonstrationer til fordel for øgede offentlige udgifter til velfærd. Og "Luksus til alle" kunne såmænd også være overskriften på Socialdemokraternes nye velfærdsudspil, hvis ikke navnet i sig selv understregede utopien.

"Velfærd - det næste skridt" er i stedet den næsten filmiske titel på udspillet, som Socialdemokraterne fremlagde på deres sommergruppemøde i Holstebro i går, og det indeholder et forslag om 29 såkaldte velfærdsrettigheder til danskerne på fem centrale områder: børn, sundhed, socialt udsatte, folkeskole og ældre.

Ifølge Socialdemokraternes formand, Helle Thorning Schmidt, er borgernes stigende valg af private ydelser på velfærdsområdet en trussel for "sammenhængskraften", og vejen frem er en kvalitetsmæssig styrkelse af de offentlige ydelser, hvilket er sigtet med udspillet.

"Vi lever i et moderne samfund, velfærden stiger, og det samme gør borgernes behov for og krav til velfærden. Det her er næste skridt til at genskabe tilliden til den offentlige sektor," siger Helle Thorning Schmidt i dag til Berlingske Tidende.

Desuden skal kommunerne opstille lokale velfærdsrettigheder "i dialog med kommunernes borgere, brugere, frivillige, erhvervsliv, foreninger, klubber, medarbejdere mv.," som det hedder i forslaget. Samtidig skal kommunerne oprette en ombudsmandsfunktion på området, en såkaldt "serviceombudsmand", hvor borgerne skal kunne henvende sig, hvis de har fået krænket deres velfærdsrettigheder.

Hvem skal nu betale?
Socialdemokraterne anslår at gennemførelsen af velfærdsrettighederne kommer til at tage 10 år og koste et to-cifret milliardbeløb.

Med hensyn til finansieringen er partiet indtil videre meget fåmælt. Hvor pengene og arbejdskraften skal komme fra vil blive meldt ud i forbindelse med Socialdemokraternes finanslovsudspil senere i år. En del af finansieringen skal dog komme fra det såkaldte "råderum" i økonomien.

[email protected]

Kilde: