Rygere nægtes operationer

Slettet Bruger,

15/08/2007

Hvis du ryger, skal du passe på med at blive syg. Hospitaler over hele landet nægter at udføre operationer på patienter, hvis disse ikke kan eller vil skodde smøgerne.

"Vi kræver af patienterne, at de holder op med ryge to måneder før en operation. Hvis en kvinde, der har mistet et bryst, ikke kan skodde cigaretterne, så bliver hun sendt hjem igen," siger overlæge ved Rigshospitalets plastik- kirurgisk afdeling, Jens Jørgen Elberg, til Nyhedsavisen.

Rygpatienter og hoftepatienter er blandt de grupper, der får besked på at kvitte tobakken, hvis de vil under kniven. Dem der har svært ved at komme af med vanen må gå pukkelryggede rundt - hvis de overhovedet kan gå.

Læger skal ikke fælde moralsk dom
Årsagen er, at rygning får sårene til at gro dårligere sammen. Men det er ikke en tilstrækkelig undskyldning for at nægte rygere behandling, siger ledende overlæge fra Herlev Sygehus, Claus Munk Jensen, der påpeger, at risikoen for komplikationer kun stiger fra tre til fem procent, hvis patienten stadig ryger.

Hos Etisk Råd finder man lægernes opførsel problematisk.

" Det er ikke en væsentlig nok lægefaglig grund til at kræve, at patienten ikke ryger, når antallet af komplikationer kun stiger så lidt. Det skulle nødigt ende i, at man fælder en moralsk dom, fordi patienten ryger. Man nægter jo heller ikke at operere indbrudstyve eller skatteunddragere," siger formanden for etisk råd, Ole Hartling.

[email protected]

Kilde: