Ritt Bjerregaard i skarpt S-opgør

Socialdemokraterne led et forsmædeligt nederlag ved valget, og det er at stikke sig selv blår i øjnene at påstå det modsatte

Slettet Bruger,

16/01/2008

Socialdemokraterne led et forsmædeligt nederlag ved valget, og det er at stikke sig selv blår i øjnene at påstå det modsatte. Det mener den københavnske overborgmester Ritt Bjerregaard (S), der på vegne af et frustreret socialdemokratisk bagland skoser partiets mangel på politik. Det skriver Jyllands-Posten.

I et åbent brev opfordrer hun sammen med bl.a. formanden for Socialdemokraterne i København, Jan Salling Kristensen, medlemmerne til at deltage i projektet Den Røde Skole - en række debatmøder, hvor partiet skal formulere en konkret og frem for alt selvstændig politik. Den nuværende kurs, hvor man har været bange for at skræmme vælgerne væk, duer nemlig ikke.

"Vi socialdemokrater bør i sandhedens tjeneste og for vores egen skyld kun udlægge valgresultatet som et forsmædeligt nederlag, som det er fatalt ikke at tage ved lære af," skriver Ritt Bjerregaard.

"Det er et slogan!"
Valget i foråret var Socialdemokraternes dårligste i 80 år, men partitoppen har arbejdet ihærdigt for at fremstille det som en sejr for formand Helle Thorning-Schmidts evner som kommunikator. Men valgindsatsen var mere glitter end indhold, mener Ritt Bjerregaard.

"Har vi socialdemokrater løsninger på de problemer, som folk faktisk oplever i deres hverdag? Velfærd frem for skattelettelser er ikke politik - det er et slogan!"

Hun savner politisk kant til regeringen på bl.a. udlændingeområdet, hvor hun mener, at Socialdemokraterne har kopieret regeringens politik.

"Hvis ikke der er politisk opposition, så handler politik bare om, hvem der kan slå hvem, og det kan man lige så godt rafle om, som stemme om," skriver Ritt Bjerregaard.

Stor evaluering
Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, vil ikke gå ind på den konkrete ordlyd i brevet. Men hun er uenig i, at partiet har forsømt opgaven med at debattere fremtidens strategi og politik.

"Vi laver ikke andet. Vi er i gang med den største evaluering af partiet nogensinde. Vi diskuterer åbent valgresultatet, og det er naturligt, at alle har lyst til at diskutere socialdemokratisk politik. Det var jo et valgnederlag, og ingen er mere ked af det end jeg," siger Helle Thorning til Jyllands-Posten.

Hun har ikke selv tænkt sig at deltage i debatmøderne i Den Røde Skole, men det står folketingsgruppen frit for at være med.

[email protected]

Kilde: