Regeringen parat til langsommere gældsafvikling

Slettet Bruger,

26/06/2007

Både Venstre og de konservative er klar til at sænke tempoet i gældsafviklingen for at få flere penge at lege med, når de til august skal lave en ny økonomisk plan, 2015-planen. Siden Thor Pedersen første gang luftede tanken ved en udmelding i weekenden, er han blevet fulgt op af ordførere fra V og K.

"Det er vores opfattelse at skattelettelser, som instrument til at skabe yderligere vækst, skal have en hovedplacering i 2015-planen", siger de konservatives skatteordfører, Jacob Axel-Nielsen, til Børsen. Han vil gerne sænke tempoet, men gældsafvikling skal fortsat være et mål.

Men om de ekstra penge i så fald vitterlig vil blive brugt på skattelettelser eller et endnu vildere offentligt forbrug, må stå hen i det uvisse. Oppositionen er skeptisk.

"Det her lugter langt væk af, at Thor pønser på at lave en 2015-plan, hvor gældsafvikling nedtones, og hvor der til gengæld strøs penge i milliard-klassen ud over den offentlige sektor, måske - måske ikke - kombineret med skattelettelser," siger den radikale finansordfører, Morten Helveg Petersen til Børsen.

Også hos SF kritiserer man regeringen for at have problemer med at få økonomien til at hænge sammen.

"Vi har regnet på, hvad Thor Pedersen har brugt til kommuneaftaler, globaliseringsfond og trepartsaftalen, og der er vi oppe på 1,9 pct. Når du så får kvalitetsreformen og finansloven oveni, så har han altså en vækst over 2 pct. Det er for så vidt udmærket, hvis han ikke havde skattestoppet. Nu er han så nødt til at lave en ny 2015-plan, hvor han slækker på gældsafviklingen, for ellers har han ikke råd til det," siger SF's finansordfører, Ole Sohn, til Børsen.

I går gik både Danske Bank og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ud og kritiserede regeringen for at slå sin egen rekord i offentligt merforbrug. Ifølge deres foreløbige beregninger vil det offentlige forbrug stige med 1,8 procent til næste år. Her er ikke taget højde for de kommende forhandlinger om finansloven 2008, den samlede regning for regeringens endelige udspil til kvalitetsreform eller et uforudset offentligt merforbrug.

hsh

Kilde: