Råderum: 51 mia. Heraf bruges på skattelettelse: 3 mia.

Slettet Bruger,

21/08/2007

Af Ole Birk Olesen

Interviewbid med Bendt Bendtsen tilføjet klokken 14.14

51 mia. kroner. Så mange penge har regeringen at gøre godt med frem mod 2015, men af de mange penge vil regeringen kun bruge 3 mia. kroner på at lette skatterne i Danmark. De 3 mia. er endda penge, som regeringen er forpligtet til at give i skattelettelse, fordi det står i loven om arbejdsmarkedsfonden, som Socialdemokraterne vedtog i Nyrups tid som statsminister.

"Der går ikke én kroner fra velfærd," gentog statsminister Anders Fogh Rasmussen flere gange under regeringens netop overståede pressemøde i Statsministeriet, og dermed mente han ikke alene, at der ikke vil blive skåret i velfærd, men også at alle nye midler fra råderummet går ubeskåret til velfærd.

Regeringens skattelettelse er således finansieret af en forhøjet energiafgift, som i følge statsministeren først og fremmest vil ramme erhversvlivet og den føromtalte lovpligtige nedsættelse af skatten med overskudet fra arbejdsmarkedsfonden.

Bendtsen er alligevel tilfreds
Den konservative partiformand, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, er alligevel godt tilfreds.

Bendt Bendtsen, I har med planen fundet et råderum på 51 mia. kroner i dansk økonomi frem mod 2015. Hvor stor en andel af det råderum bliver brugt på skattelettelser?
"Det her er jo to forskellige ting. En ting er at bruge investeringer, og det er store beløb, der nu ligger på de 50 mia. til renovering af skoler, det er til nye sygehuse, og det er en investering. Det skatteoplæg, der ligger nu, det er et rigtigt, rigtigt godt oplæg. Nu blev der spurgt til før, hvor er det, det rammer henne - der er faktisk en mængde af BUPL's medlemmer, der får virkelig gavn af det her. Det er ganske almindelige lønmodtagere, som jeg har sagt hele tiden. Og når vi taler råderum, vi bruger jo ikke én eneste krone af det, man kunne sige, der skulle gå til velfærd," siger Bendt Bendtsen til 180Grader.dk.

Der bruges ikke én eneste krone fra råderummet til skattelettelser?
"På?

Der bruges ikke én eneste krone fra råderummet til skattelettelser?

"Jamen altså råderum, det er jo ..."

Bare et ja eller et nej er fint.
"Jeg synes, der ligger en skatteplan her, som jeg er ualmindelig godt tilfreds med. Og så kan du sige 'råderum, råderum', det er en investering på 50 mia. på anlæg, og det vi taler om her, det er jo en skattelettelse, der kommer hvert år, og så glemmer du lidt, at det her faktisk genererer 10.000 arbejdspladser. Og du siger til mig, 'burde vi ikke tage fra velfærd og give ud til skattelettelser' - nej, vi har valgt en linje i regeringen, at vi kan begge dele, Ole. Vi kan både levere velfærden, og vi kan levere mindre skat på arbejde til en hel masse mennesker. Tænk nu på, at alle mennesker, der tjener op til 380.000, når de laver en ekstra indsats, så betaler de ikke engang 50 procent af den sidste indsats."

Der står i regeringsgrundlaget, at når man finder et råderum, så skal det bruges på skattelettelser. Er regeringsgrundlaget ikke gennemført, når I nu ikke bruger råderummet på skattelettelser?
"Jeg vil nøjagtig sige, at denne her regering har gang på gang levet op til vores regeringsgrundlag. Og jeg føler helt, som leder af Det Konservative Folkeparti, at vi her rigtigt lever op til regeringsgrundlaget," siger Bendt Bendtsen.

[email protected]

Kilde: