Qvortrup: Konservative taler om ny leder i kulissen

Slettet Bruger,

30/07/2007

De Konservative står over for et lederskifte. Det vurderer Henrik Qvortrup, chefredaktør på Se og Hør og politisk kommentator, i sin klumme for Berlingske Tidende.

"Efter Marianne Jelveds uundgåelige exit som radikal frontfigur er den konservative Bendt Bendtsen næste i rækken af forhenværende partiledere. Det må ligge fast. Spørgsmålet er alene, hvornår erkendelsen indfinder sig hos hovedpersonen selv," skriver Qvortrup og fortsætter:

"Det må de stadig mere utålmodige konservative så bare vente pænt på. For nok sukker man efter en leder med gennemslagskraft, men ingen i partiet drømmer om at lukke ånden ud af flasken. Indstillingen er, at Bendtsen selv suverænt afgør tidspunktet for sin tilbagetræden. Men uden for citat får frustrationerne over en stadig svagere leder frit løb. Holdningen blandt centralt placerede konservative er, at Bendtsen i heldigste fald kan skaffe partiet et resultat svarende til det ikke særligt prangende ved valget i 2005. Langt mere sandsynligt er det, at partiet vil gå yderligere tilbage."

Oprør i marts
I marts talte ledende partifæller åbent om formand Bendt Bendtsens manglende evne til at tiltrække nye vælgere.

"Bendt Bendtsen har gjort det udmærket med at skabe ro i baglandet, men vi skal videre, og derfor er vi nok nødt til at tage den her diskussion," sagde Allerøds konservative borgmester, Eva Nejstgaard, ved den lejlighed.

Hvad angår Bendtsens afløser, er der to favoritter: Justitsminister Lene Espersen - der tilhører partiets højrefløj - og den mere venstredrejede miljøminister, Connie Hedegaard.

Men der er en "dark horse" med i løbet. Bendtsen skal ifølge Qvortrup gå med planer om at drage den konservative Frederiksberg-borgmester Mads Lebech ind i landspolitik ved hjælp af en tung ministerpost.

"Dels fordi favoritten Espersen ikke skal føle sig FOR sikker, dels fordi Lebech kan appellere til de hovedstadskonservative - partiets klassiske basis," skriver Qvortrup.

[email protected]

Kilde: