Psysisk syge asylansøgere er ikke psykisk syge

Slettet Bruger,

30/11/2007

Flere læger anklages nu for at skrive forkerte eller overdrevne lægeerklæringer til asylansøgere. Årsagen er, at ansøgere med en psykisk lidelse automatisk får en humanitær opholdstilladelse og således ikke kan sendes ud af landet. Det skriver Nyhedsavisen i dag.

Anklagen kommer fra Eric Schaumburg, der i 15 år har fungeret som psykiater i Røde Kors og til daglig er overlæge på den psykiatriske afdeling på Helsingør Sygehus Han langer ud efter sine kolleger i en kronik i Ugeskrift for Læger.

"Jeg mener, at der findes flere læger uden for Røde Kors, der overdriver og skriver tendentiøse lægeerklæringer. De gør det helt sikkert velmenende. Men på den måde bliver det falske diagnoser, og det mener jeg er misbrug," siger han til Nyhedsavisen.

Udover at de falske diagnoser skader lægernes troværdighed og giver asylansøgere opholdstilladelser på falsk grundlag, er de også med til at skade de asylansøgere, der rent faktisk er syge, pointerer Schaumburg.

"Vi hører fra personalet, at sindssygen pludselig forsvinder som dug for solen, når vi ikke er tilstede. Og vi ved, at de slet ikke tager meget af den medicin, for de har ikke brug for den," siger han.

Kilden til problemet opstod ifølge Scaumburg allerede for 10 år siden.

"På det tidspunkt kunne man få humanitær opholdstilladelse, hvis man havde posttraumatisk stresslidelse. Mange asylsøgere gik til lægen og fik hurtigt og nemt diagnosen, uden at de i lægelig forstand opfyldte kriterierne for sygdommen. Jeg tror, at lægerne var velmenende, men de tilsidesatte deres faglighed," siger Erik Schaumburg til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: