Professor uenig med Connie H.: Amerikansk finanskrise er ikke liberal fallit

Af Ole Birk OlesenKrisen i den amerikanske finanssektor er udtryk for liberalismens fallit på samme måde som Sovjetunionens sammenbrud var udtryk f...

Slettet Bruger,

29/09/2008

Af Ole Birk Olesen

Krisen i den amerikanske finanssektor er udtryk for liberalismens fallit på samme måde som Sovjetunionens sammenbrud var udtryk for planøkonomiens fiasko. Det sagde klimaminister Connie Hedegaard i sin tale på de Konservatives landsråd i går. Den slags kriser skal fremover forhindres, mener hun, og løsningen er mere regulering.

Nej, lyder svaret fra Jesper Lau Hansen, professor i kapitalmarkedsret ved Københavns Univeversitet.

"Det er vanskeligt at være uenig i, at mennesker kan begå fejl, og dermed kan markedsøkonomien, der er baseret på menneskers frivillige handlinger, også opvise fejltagelser. Men erfaringen viser, at mennesker, der træffer beslutning på egne vegne, begår færre fejl, end mennesker som træffer beslutning på andres vegne," skriver han i en mail til 180Grader og fortsætter:

"Derfor er markedsøkonomien erfaringsmæssigt også bedre end planøkonomi, og erhvervsfolk bedre til at styre økonomien end politikerne og deres embedsmænd."

Han afviser dog ikke, at regler er nødvendige, også på finansmarkederne.

"Det er en udbredt misforståelse at tro, at en liberal markedsøkonomi er uforenelig med regulering," skriver Jesper Lau Hansen.

[email protected]

Kilde: