Pol Pots højre hånd anholdt

Slettet Bruger,

19/09/2007

Et FN-støtte folkedrabstribunal har haft held til at pågribe den mest fremtrædende, nulevende leder fra det tidligere Khmer Rouge-styre, skriver dr.dk. Den 82-årige Nuon Chea, også kendt som "border nummer to" har i flere år levet i Pailin, bevægelsens tidligere hovedkvarter i junglen. Onsdag aflagde politi og medlemmer af tribunalet ham et besøg for at afhøre ham og han er nu blevet taget i forvaring i hovedstaden, Pnohm Penh, hvor han skal afgive forklaring.

Nuon Chea betegnes som Khmer Rouges chefideolog og menes derfor at være medskyldig i 1,7 millioner menneskers død under de blodige år fra 1975-79, hvor man under Pol Pots ledelse stod i spidsen for Cambodja.

Ifølge nyhedsbureauet AP udtaler Nuon Cheas søn, Nuon Say, at hans far er "glad for at kunne kaste lys over Khmer Rouge- styret, så hele verden vil kunne forstå".

Mange har ellers frygtet, at de aldrende Khmer Rouge-ledere aldrig ville nå at blive stillet for retten, efter at tribunalet har været flere år undervejs. Først i juli i år kom den første tiltale mod en tidligere Khmer Rouge-leder. Den berygtede fængselschef Kang Kek Ieu, som var hovedansvarlig for, at folk efter torturen blev ført uden for byen og myrdet på de såkaldte "Killing Fields" og smidt i massegrave.

Nu ventes der i spænding på om Nuon Cheas nabo, den tidligere præsident Khieu Samphan, er den næste i rækken.

Pol Pot selv døde i 1998.

[email protected]


Kilde: