Piloter advarede imod ny redningshelikopter før indkøb

Den fejlbehæftede redningshelikopter EH101, der er på værksted 70 procent af tiden, er heller ikke meget værd, når den er i luften

Slettet Bruger,

15/03/2008

Den fejlbehæftede redningshelikopter EH101, der er på værksted 70 procent af tiden, er heller ikke meget værd, når den er i luften. Det skrev danske testpiloter i en rapport, allerede inden helikopteren blev indkøbt af forsvaret, fortæller Nyhedsavisen.

"Som redningshelikopter er den alt for klodset og voldsom, og dens rotorkraft risikerer at presse de nødstedte ned under vandet," siger pensioneret kaptajn Jørn Heinsen, som tilbage i 2001 var med til at teste helikopteren, til Nyhedsavisen.

Derfor skrev testpiloterne direkte i deres notat efter testflyvningen, at EH101 er "uhensigtsmæssig" som redningshelikopter, og at den indebærer en "væsentlig øget risiko" for nødstedte og ombordværende i forhold til både forgængeren, Sikorsky S-61, og konkurrenten NH90.

Også vedligeholdelsesproblemer blev der ifølge Jørn Heinsen advaret imod.

"Den virkede som en meget gammeldags helikopter. Især gearkassen ville blive svær at vedligeholde, forudså vi," siger Jørn Heinsen.

Piloternes modvilje faldt dog ikke i god jord hos forsvarets top, husker han. Flere gange undervejs i testforløbet blev de kritiske piloter udskiftet.

"Det var som om, man på forhånd havde besluttet sig for at købe EH101. Vi havde en fornemmelse af, at man ikke ønskede at høre på testpiloternes kritik af EH101. Det undrede os meget," siger Jørn Heinsen.

I forsvaret mener man at kunne afvise, at EH101 skulle være uegnet som redningshelikopter.

"De gange EH101 har været anvendt til redningsaktioner, har den løst ogaven tilfredsstillende, og vi hører fra piloterne, at helikopteren gør dem i stand til at løse opgaven," siger Morten V. Jensen, der er presseofficer ved Flyvertaktisk Kommando, til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: