Pengene fosser ud af statskassen, advarer økonomer

Slettet Bruger,

03/07/2007

"Pengene fosser ud af statskassen," lød det en gang fra Venstres næstformand, Anders Fogh Rasmussen, da landet havde en socialdemokratisk statsminister. Nu er næstformanden selv blevet statsminister, men det har ikke mindsket pengenes flugt fra skatteydernes lommer. Flere økonomer advarer nu om, at regeringens gaveregn over det offentlige vil være som at lægge gift ud for økonomien, skriver Berlingske Tidende.

"At pøse så mange penge ud i dansk økonomi nu, hvor arbejdsløsheden er historisk lav, og risikoen for en overophedning større end i mange år, er uklogt, ufornuftigt og dybt uheldigt," siger seniorøkonom Peter Øemig fra Jyske Bank til Berlingske Tidende.

Regeringen har velvilligt pumpet flere penge ud i den offentlige sektor. For eksempel kostede kommuneaftalen 4,5 mia. kr., mens trepartsaftalen forgylder offentligt LO-ansatte og akademikere i AC med 6,5 mia. kr. over tre år. Og i weekenden indgik finansminister Thor Pedersen (V) en aftale FTF, der oprindeligt havde trukket sig fra trepartsforhandlingerne. Pris: 400 mio. kr. om året i de næste fire år.

Gentager SR-regeringens politik
Chefanalytiker i Danske Bank, Steen Bocian, ser bekymret til, at regeringen trækker i spenderbukserne.

"Det øger risikoen for, at udviklingen løber løbsk, og ender galt med et mere massivt lønpres. For regeringen vil næppe kunne holde det offentlige forbrug nede på 1,0 procent til næste år. Væksten bliver snarere et sted mellem 2,0 og 2,5 procent," siger Steen Bocian.

Til gengæld betyder en stigende rente og genindførelsen af den tvungne SP-opsparing, at den private vækst ifølge Steen Bocian hæmmes:

"Så regeringen gør nu det samme, som op gennem 1990erne. De gentager den politik, en tidligere SR-regering førte."

"Sæt skatten på arbejde ned"
Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken roser regeringen for de nye seniorordninger, der gør det lettere for folk at blive længere i job. Det er også godt, at flere kan gå fra deltid til fuld tid.

"Det er det gode. Det mindre heldige er, at det offentlige forbrug øges kraftigt nu. Det havde været bedre at bruge pengene på at sætte skatten på arbejde ned. Men det er svært at se, at der bliver råd til lavere skatter nu," siger Jes Asmussen.

Direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener dog, at alle pengene er givet godt ud.

"For der er ingen tvivl om, at den offentlige sektor får problemer med at rekruttere arbejdskraft i fremtiden. Hvis det her kan holde på medarbejderne, er det kun godt," siger Lars Andersen.

mkr

Kilde: