Offentlig lønfest skudt i sænk af valget

Slettet Bruger,

25/10/2007

Et tidligt folketingsvalg vil give regeringen gode kort på hånden, når de til foråret skal forhandle offentlige overenskomster med fagbevægelsen. Forventningerne til lønfest har ellers været store hos de offentligt ansatte, men uden et nært forestående valg er risikoen for en konflikt meget mindre, skriver Børsen.

"Regeringen vil få meget lettere ved at køre en hård linje over for fagforbundene, når der er længere tid til et valg. Derfor bliver gevinsten for de offentligt ansatte ved at tage en konflikt meget mindre nu - og dermed bliver lysten til at tage en konflikt," siger arbejdsmarkedsforsker Flemmin Ibsen fra Aalborg Universitet til Børsen.

Inden udgangen af februar 2008 skal forhandlingerne om løn for mere end 800.000 offentlige ansatte være på plads. Og hvis der havde været valg rundt om hjørnet, ville det være mere fristende for VK-regeringen at bøje sig for fagbevægelsens krav.

Dårligt tidspunkt
Udsigterne til en svækket fagbevægelse ærgrer formand for FOA, Dennis Kristensen.

"Jeg ville da foretrække at forhandle på et tidspunkt, hvor regeringen snart skulle møde vælgerne frem for at forhandle, når der er rigtig lang tid til det," siger han til Børsen.

Han fremhæver dog, at der i befolkningen er støtte til de offentligt ansattes krav om at få mere i løn.

[email protected]

Kilde: